NavMenu

Proizvodnja natrijum-hipohlorita počela i u Kraljevu

Izvor: RTS Petak, 24.04.2020. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Kreuz_und_Quer)Ilustracija
Natrijum-hipohlorit, kojim je dezinfikovano Kraljevo i koji je građanima besplatno točen iz cisterni, stizao je iz Kruševca. Od sada će se proizvoditi u crpnoj stanici gradskog vodovoda u Konarevu.

Mašinu je gradu besplatno, na tri meseca, ustupila kompanija Dinotec, a njeni radnici su je i montirali. Potpuno je automatizovana - sama se isključuje ukoliko se napuni rezervoar ili nestane soli.

- Naše je samo da obilazimo s vremena na vreme na pola sata, sat da pratimo njen rad i da dolivamo so - kaže Saša Marković, radnik kraljevačkog Vodovoda.

Srećko Nestorović, izvršni direktor Vodovoda u Kraljevu objašnjava da je reč o uređaju koji se zove elektrolizer:

- Praktično, iz nejodirane kuhinjske soli dodaje se određena količina vode i samim ti se pravi natrijum-hipohlorit.

Samo jedna ovakva mašina u danu može da proizvede i do tri puta više dezinfekcione tečnosti nego što se u Kraljevu potroši.

- Sada smo sami ovladali proizvodnjom, tako da ćemo imati dovoljne količine dezinfekcionog sredstva za grad Kraljevo, ali i za dalju distribuciju gradovima i opštinama kojima je ovo sredstvo neophodno - kaže gradonačelnik Predrag Terzić.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.