NavMenu

GORENJE: Primorani smo da smanjimo broj zaposlenih, zbog pandemije porudžbine smanjene

Izvor: eKapija Petak, 24.04.2020. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: Grzegorz Czapski/shutterstock.com)
Nakon vesti da Gorenje otpušta 2.200 radnika, oglasila se grupacija Hisense Gorenje Europe koja navodi da je primorana da smanji broj zaposlenih, zbog ozbiljnog udara usled pandemije koronavirusa. Kako navode, u fabrici Gorenje u Valjevu ove mere obuhvatiće manji broj radnika zaposlenih na određeno vreme.

Iz grupacije kažu da su nakon pojave globalne pandemije virusa Covid-19 porudžbine u svim fabrikama Hisense Gorenje u Sloveniji, Srbiji i Češkoj smanjene, u martu za trećinu, a u aprilu za skoro dve trećine. Za maj i jun, porudžbine su manje za oko 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Imajući u vidu ove razloge, Hisense Gorenje Europe prinuđen je da započne proces raskidanja radnih ugovora za oko 1.000 zaposlenih širom Evrope, jer se usled smanjenja broja porudžbina smanjuje i potreba za radnicima u proizvodnji i povezanim organizacionim jedinicama - saopšteno je.

Iz grupacije navode i da će u fabrici Gorenja u Valjevu ove mere obuhvatiti samo manji broj radnika zaposlenih na određeno vreme kojima ugovori ističu u narednom periodu i neće biti obnovljeni u ovom trenutku.


- U smanjivanju broja zaposlenih, sve kompanije članice Hisense Gorenje Europe grupacije će težiti da svedu broj tehnoloških viškova na najmanju moguću meru, korišćenjem "mekih" metoda za smanjenje broja zaposlenih, uključujući prodaju kompanija koje se bave sporednim delatnostima što je i ranije definisano kao strateško opredeljenje, dobrovoljne odlaske, penzionisanje itd - kažu u kompaniji.

Dodaju i da imajući u vidu efekte pandemije, Hisense Gorenje će se još više fokusirati na povećanje prodaje, pre svega internet prodaju i druge operativne izmene kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja tokom očekivane globalne recesije, koja će nastupiti nakon pandemije koronavirusa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.