NavMenu

RAJIĆ: Posledice krize će se tek osetiti posle juna, Srbija bez plana za dugoročne mere

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.04.2020. 15:48
Komentari
Podeli
Dragoljub Rajić (Foto: YouTube/screenshot)Dragoljub Rajić
Veliki broj kompanija koje su se prijavile za državne mere pomoći privredi pokazuje da su rezerve srpske privrede dosta niske, da kod nas sve zavisi od priliva novca na mesečnom nivou, kaže za eKapiju Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. Kako ističe mere su "slamka spasa" kratkoročno, dok će efekti krize biti izraženiji u drugoj polovini godine.

- Sve ove mere, počevši od moratorijuma banaka, preko mera države, treba da pomognu da kompanije očuvaju tekuću likvidnost, međutim ono što generalno zabrinjava i na svetskom nivou je jako veliki pad tražnje u 80% ključnih industrija - navodi Rajić.

Kako kaže, kompanije će nekako i da prežive do juna, ali će talas koji bude došao do kraja godine biti jak.

- Imaćemo pad direktnih stranih investicija, pad plasmana naših proizvoda i usluga u inostranstvu. Smanjena tražnja će da dovede do dugoročnog stanja depresije u privredi do kraja ove godine, a možda i duže. Ubrzo će se pokazati da su ove mere samo bile da davljenik koji je gurnut pod vodu iskoči i da uzme dah - smatra naš sagovornik.

Mere će, kako ističe samo na kratke staze pomoći privredi da može da dočeka jun, ali ćemo i posle toga imati i dalji pad tražnje, što će se odraziti pre svega na pad zarada u privatnom sektoru i na gubitak radnih mesta.

- Mi tek sada sagledavamo u potpunosti koliki je pad tražnje. On je krenuo sa 10, 15, 20% ali je on u aprilu bio zapravo mnogo dublji, od 50 do 80%.

Dosta će, smatra, zavisiti od toga koliko će Evropa kroz svoje mere omogućiti da lanci dobavljača funkcionišu i da trgovina između zemalja funkcioniše. U ovom trenutku ne ide u prilog to što svaka zemlja u Evropi samostalno menja zdravstvene mere, koje se i na privredu.

- Imate problem jer ako treba da prođete kroz tri ili četiri zemlje do neke zemlje u kojoj treba da isporučite robu, a svaka ta zemlja ima svoje uslove i za karantin, za prolazak kamiona, robe... Avio-saobraćaj gotovo da ne funkcioniše. I kod nas se carinski postupak odužio, a jako je bitno da stvari funkcionišu efikasno i brže da bi privreda mogla da koliko god je to moguće taj pad tražnje smanji - rekao je Rajić i dodao da je dobro što su se pojedini "zeleni koridori" otvorili.

Srbija bez plana za dugoročne mere

Smatra da zbog dugoročnih efekata krize, koji će biti mnogo duži od mesec, dva, država treba da misli i na dugoročne mere.

- Jako je problematično što se otkazuju sve velike manifestacije, sajmovi u Evropi i širom sveta i što se ne ugovaraju novi poslovi za kraj ove i početak naredne godine. To će biti jedan od razloga što će se kriza, i to se sada već vidi produžiti na 2021.

Kako kaže, zabrinjavajuće je i što neke zemlje poput Nemačke i Velike Britanije pretpostavljaju da može da dođe do još četiri ili šest talasa ove epidemije.

- Ako dođe ponovo do porasta broja obolelih, onda će ponovo biti uvedene restriktivnije mere i to onda pogoršava situciju u privredi. U Srbiji još nemamo dugoročnu strategiju i nismo spremi za dugoročne efekte krize, a Evropa upravo na tome radi. Veliki broj država će ići u tom pravcu da maksimalno podrži privredu, da se sve što može proizvodi na teritoriji te zemlje. Hrvatska je već rekla da 60% poljoprivredne proizvodnje u trgovinama mora da bude domaće. Mi ništa slično još nemamo, niti imamo plan - zaključuje Rajić

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.