NavMenu

Uniprometova potraživanja od državnih projekata 580 miliona dinara, kočnica za buduće poslove

Izvor: Glas zapadne Srbije Četvrtak, 23.04.2020. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Čačanska kompanija Unipromet na domaćem i inostranom tržištu prepoznatljiva je po proizvodnji šavnih cevi i opremi za puteve i železnice. Uprkos vanrednom stanju, ugovoreni poslovi se odrađuju, a kako je firma pretežno izvoznik, Zoran Bojović generalni direktor kompanije očekuje da će se tržište koje je sada u ozbiljnom zastoju konačno probuditi i da će se najveći projekti u Srbiji realizovati.

Kako kaže, ova kompanija trenutno radi na više projekata, kao što su: deonica Užice - Zlatibor, te Pakovraće - Ovčar Banja, zatim, na graničnom prelazu sa Hrvatskom ka Beogradu, na obilaznici oko Beograda i obnovi pruge Beograd - Stara Pazova ka Subotici.

Bojović dodaje da se trude da ispoštujeu sve rokove, ali i da imaji velika potraživanja koja su kočnica u daljem poslovanju.

- Mi smo jedan od najvećih kupaca čelika u železari Smederevo, morali smo da redukujemo kupovinu i nabavku zato što imamo problem sa prilivom novčanih sredstava od naših kupaca. Imamo potraživanja od projekata u Srbiji u iznosu od 580 miliona dinara, a da bismo krenuli dalje, moramo naplati ono što smo uradili, veoma je teško i verujem da nismo jedini u ovakvoj situaciji kada je reč o neizmirenim potraživanjima. Mnogo bi nam značilo kada bismo deo mogli da naplatimo, ti projekti su odrađeni u prošloj godini i oni su nam kočnica u daljem poslovanju s obzirom na to da je kompanija Unipromet pretežno izvoznik i biće joj teško da se vrati na inostrano tržište poput Nemačke i Švajcarske, koje je bilo do pre uvođenja vanrednog stanja, sigurno što u prilog govori činjenica da od njih nemamo nikakva potraživanja - kaže Bojović.


On napominje da je na delu državni intervencionizam u utakmici koja predstoji, jer "svaka država guraće svojima" pa bi mnogi mogli da izgube tržišta koja su do pre dva meseca bila sigurna.

Inače, čačanski Unipromet zapošljava oko 450 radnika, koji su, prema Bojovićevim rečima, vrlo dragoceni. Ukoliko se potraživanja od projekata u Srbiji naplate, biće i novih zapošljavanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.