Izvor: Beta | Sreda, 22.04.2020.| 16:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska komisija sprema 3 mlrd EUR pomoći regionu - Srbija izuzeta jer nije tražila

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Evropska komisija je danas usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od 3 mlrd EUR za države u procesu proširenja kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije koronavirusa, a Srbija je jedina iz regiona koja time nije obuhvaćena.

Kako je Radiju Slobodna Evropa rečeno u Evropskoj komisiji, Srbija je izuzeta jer nije videla potrebu da se obrati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za finansijsku podršku.

Jedan od kriterijuma za učešće zemalja u ovom paketu bio je da li su one tražili od MMF-a hitnu pomoć za likvidnost, kao što bi bio primer Instrumenta za brzo finansiranje.

- Službe Evropske komisije su predočile Srbiji mogućnost pomoći od MMF-a u kontekstu spremnog instrumenta za brzo finansiranje. Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćate MMF-u za finansijsku podršku - izjavio je za RSE jedan od zvaničnika pres službe EK.

Danas usvojenim paketom makrofinansijske pomoći od 3 mlrd EUR obuhvaćene su Albanija za koju je odvojeno 180 mil EUR, Bosna i Hercegovina sa 250 mil EUR, takozvana država Kosovo sa 100 mil EUR, Crna Gora sa 60 mil EUR i Severna Makedonija sa 160 miliona.

- Ovo predstavlja važan dokaz solidarnosti EU sa tim zemljama usred krize bez presedana - saopšteno je iz Brisela.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je istakao da se "evropska solidarnost ne sme da se zaustavi na granicama Unije".

- Zato što u ovoj globalnoj krizi stojimo ili propadamo zajedno. Evropska komisija danas je preduzela odlučujući korak da pomogne 10 naših suseda u borbi protiv korona virusa - istakao je komesar Đentiloni i pozvao Evropski parlament i Evropski savet da "brzo prihvate ovaj važan paket".

Ova sredstva će, kako se dodaje u saopštenju EK, biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

Taj predlog treba da odobre Evropski parlament i Evropski savet. Nakon usvajanja, Evropska komisija izražava spremnost da prvu ratu isplati što je brže moguće, a druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom tromesečju 2020. godine ili u prvoj polovini 2021. godine, "pod uslovom da se mere politike vezane uz nju sprovode pravovremeno".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.