NavMenu

Hladan tuš iz ECB - Nema direktnog kreditiranja vlada i novca iz helikoptera

Izvor: Tanjug Sreda, 22.04.2020. 14:24
Komentari
Podeli
Kristin Lagard (Foto: YouTube/screenshot)Kristin Lagard
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard podvukla je crtu u pogledu toga koliko daleko ECB može da ide u pomaganju državama evrozone pogođenim pandemijom, poručivši da bi direktno kreditiranje vlada, mimo tržišta, bilo nezakonito.

ECB je planirala da ove godine kupi hartije od vrednosti u iznosu od 1,1 mlrd EUR, uglavnom državne obveznice, kako bi obezbedila jeftino kreditiranje vlada, domaćinstva i kompanija koje se bore sa pandemijom koronavirusa, a obećala je da će učiniti još više ako bude potrebno.

S obzirom na to da Banka Engleske daje direktne pozajmice britanskoj vladi, investitori su počeli da spekulišu o tome koje će druge centralne banke slediti ovaj primer pošto se svet suočava sa najgorom recesijom u gotovo jednom veku.

Lagard je danas stavila tačku na spekulacije o direktnoj kupovini duga od vlada evrozone, a "hladnom vodom" je polila i ideju o pomoći domaćinstvima putem takozvanog instrumenta "novac iz helikoptera", prenosi Rojters.

- Prema tumačenju ugovora, to znači da bi kupovina državnog duga na primarnom tržištu, odnosno direktno finansiranje vlada, podrilo utvrđeni cilj da se ohrabri disciplinovana budžetska politika - navela je ona u pismu jednom poslaniku evropskog parmenta, objavljenom danas.

Ovo znači da će ECB nastaviti da "usisava" obveznice samo na sekundarnom tržištu čak i ako se približava tome da u svom posedu ima jednu trećinu ukupnog duga zemalja kao što su Nemačka i Portugalija, navodi britanska agencija.

U pisanom odgovoru drugom poslaniku parlamenta EU, Lagard je navela da kreatori politike ECB nikada nisu razgovarali o obezbeđivanju "novca iz helikoptera", i da takvim predlozima koji cirkulištu u javnosti nedostaje konkretnost.

Dodala je da ti predlozi ne nude celovit odgovor po pitanju operativnih, računovodstvenih i pravnih teškoća, niti pružaju sveobuhvatnu analizu o ekonomskoj i monetarnoj isplativosti takvog troška.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.