NavMenu

Trgovci plaćali kupcima da uzmu naftu - Puni kapaciteti za skladištenje, cena u "zoni sumraka"

Izvor: Tanjug Sreda, 22.04.2020. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)Ilustracija
"Zona sumraka", "paralelni univerzum", "bizarno", pišu svetski mediji povodom nezabeleženog događaja u istoriji da cena američke nafte bude negativna, ali ukazuju da taj incident, mada posledica tehničkih osobenosti trgovanja naftom, pokazuje dubinu razaranja koji koronavirus nanosi svetskoj privredi, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U ponedeljak je nastao bizaran preokret na tržištu, pošto su neki trgovci plaćali kupcima da im uzmu naftu, ističe Njujork tajms.

Neverovatan pad u minus od preko 30 USD po barelu je posledica ćudi naftnog tržišta, ali i, ukazuje američki list, podvlači haos u industriji nafte dok pandemija Kovid-19 razara svetsku privredu.

Potražnja za naftom je krahirala uprkos nedavnom dogovoru Saudijske Arabije, Rusije i drugih država da smanje proizvodnju, navodi Njujork tajms, ukazujući da u svetu ponestaje mesta da se smesti sva nafta koju nastavlja da se crpi na nivou od oko 100 miliona barela dnevno.

Rafinerije ne žele da prerađuju naftu u benzin, dizel i druge proizvode, pošto malo ljudi koristi vozila, dok je međunarodna trgovina naglo pala, pa se, piše list, nafta drži na baržama i svakakvim drugim mestima koje kompanije mogu naći. Usled toga, jedan od boljih delova naftnog biznisa ovih dana je posedovanje tankera za skladištenje nafte.

Energetski stručnjaci kažu da je u svetu popunjeno 60% od ukupnog kapaciteta skladišta nafte od 6,8 milijardi barela, ali u ključnom skladištu za isporuke američke nafte u Kušingu u Oklahomi od oko 80 miliona barela prostora samo je 21 milion slobodan, s predviđanjima da će u maju rezervoari biti ispunjeni do vrha.

Stručnjaci ocenjuju da je nezabeležen odlazak cena na negativne nivoe najbolje razumeti kao osobenosti trgovanja s takozvanim fjučursima, odnosno terminskim ugovorima koji nalažu isporuku robe na određeni datum, ukazuje BBC.

Cena nafte o kojima se izveštava svakog dana s tržišta su zapravo cene nafte u određenoj budućnosti vezane za fjučrse, a negativna cena zabeležena u ponedeljak je vezana za majske ugovore kojima ističe rok i važila je samo za američku referentnu naftu WTI.

Trgovci s takvim ugovorima nisu mogli da pronađu kupce, zato što niko nije mogao da preuzme naftu pošto nema gde da je smesti, objašnjava britanski servis.

Fjučrsi nafte Vest Teksas intermediejt (West Texas Intermediate - WTI) su decenijama osnovna mera američke naftne industrije koja je prošla kroz uspone i padove, ratove i finansijske krize, ali nijedan događaj se ne može porediti s onim što se desilo u ponedeljak kada je američka nafta sa 17,85 dolara po barelu otišla na minus 37,63 dolara po barelu, ukazuje Blumberg.

Padom cena tržište je ušlo u paralelni univerzum, ocenjuje Blumberg, objašnjavajući da se, s jedne strane, odlazak cena u minus može smatrati samo ekstremnim incidentom u vreme kada su se trgovci pripremali za isticanje ugovara za majske isporuke.

Tržište je, kako navodi Blumberg, u ostalim segmentima bilo normalno - fjučrsi za naftu Brent, koja je referenta nafta za Evropu u Londonu, imali su nagli pad, ali su i dalje bili na iznad 25 USD po barelu u ponedeljak, dok je WTI za junsku isporuku prodavana za 20 USD po barelu.

Negativne cene su takođe ukazale na fundamentalnu istinu o tržištu nafte u doba korona virusa: najvažnija svetska roba brzo gubi vrednost kako hronična presnabdevenost opterećuje rezervoare, naftovode i supertankere s ogromnim kapacitetima, ocenjuje Blumberg i ističe da je nezabeleženi pad u ponedeljak upozorenje da slede dodatne muke.

Cene nafte će pokrenuti deflacioni talas širom globalne privrede, komplikujući posao centralnim bankama koje pokušavaju da održe svoje privrede dok pandemija nastavlja da paralizuje poslovanje i putovanja širom sveta, navodi Blumberg.

Negativne cene nafte su problem za Saudijsku Arabiju i Rusiju, koje su nešto pre nedelju dana dogovorile najveće koordinisano smanjenje proizvodnje nafte u istoriji, kao i za američkog predsednika Donalda Trampa koji je tražio takav dogovor, ocenjuje Fajnenšl tajms ukazujući da je njihova nemoć u suočavanju s kolapsom potrošnje bila jasno vidljiva kapitulacijom u ponedeljak.

Uprkos glasinama delegata u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) o dubljim i bržim rezovima, kao i novim razgovorima na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom u OPEK plusu, to verovao neće pomoći, pošto, kako piše britanski list, ni da se prepolove isporuke iz OPEK-a, neće pomoći kapacitetima skladišta u Kušingu koji je poznat kao Svetska raskrsnica naftovoda.

Odlazak cena u minus je problem i za Trampa koji se založio za zaštitu američkog sektora naftnog škriljca posle snažnog lobiranja šefova te industrije, ističe Fajnenšl tajms, ukazujući da je američki predsednik dogovor svetskih proizvođača nazvao "velikim dogovorom za sve".

Nafta je ušla u zonu sumraka, piše ekonomski urednik Gardijana Leri Eliot, uz ocenu da nezabeleženi kolaps cena pokazuje i smanjeni uticaj OPEK-a.

Toliko o dogovoru na najvišem nivou da se podrže cene nafte, ističe Eliot povodom nedavnog sporazuma OPEK plusa da se globalna proizvodnja nafte smanji za 10%.

Urednik u Gardijanu dodaje da je pre nešto više od nedelju dana Tramp pričao kako je primorao Rusiju i Saudijsku Arabiju da smanje proizvodnju da bi se globalno snabdevanje uravnotežilo s potražnjom.

Naftni kartel više nema moć koju je nekada imao, čak i kada se toj grupi pridruži Rusija, ocenjuje Eliot, dodajući da će cene nafte eventualno početi da rastu, ali ne zbog Trampovog zastrašivanja niti zbog dogovora Moskve i Rijada, već zbog mnogo snažnije sile: mehanizma cena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.