NavMenu

Kada će kruzeri ponovo zaploviti?

Izvor: Radio Slobodna Evropa Utorak, 21.04.2020. 20:19
Komentari
Podeli
(Foto: Polina Rytova/unsplash)
Svi ugovori su bili potpisani i sve pripreme obavljene, ali se onda desio koronavirus i sav posao je stao, a svi dolasci kruzera koje je ugovorila naša agencija do 1. juna za kotorsku luku su otkazani, rekao je Tripo Božinović iz agencije Boka waves za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Samo posredstvom te agencije, za ovu sezonu je bilo ugovoreno oko stotinu uplovljavanja kruzera svetskih kompanija kao što su Royal Caribbean, Viking i Azamara, koje su postavile kotorsku luku na mapu nezaobilaznih destinacija na istočnoj obali Jadrana.

No, zbog prevencije širenja epidemije koronavirusa, u crnogorske luke je od sredine marta zabranjeno uplovljavanje brodova, kao što je to slučaj i sa mnogim drugim lukama širom sveta, što je kruzing kompanije i njihove posrednike bacilo u gubitke.


Koliko je izgubljeno?

Božinović to opisuje podatkom da su samo za dva meseca pandemije, tri američka operatera kruzera izgubila više od 42 mlrd USD, odnosno polovinu svoje tržišne vrednosti.

U Luci Kotor procenjuju da će samo zbog otkazanog početka kruzing sezone imati oko petinu manji prihod od planiranog.

Zaustavljeni kruzeri će drastično uticati i na turistički prihod Crne Gore, pitanje je samo kolika će ta šteta biti, kaže za RSE profesor Ilija Moric sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

- Prošle godine je Kotor posetilo oko 650.000 putnika sa kruzera, pa ako je prema statistici njihova prosečna potrošnja 40-50 EUR, onda se taj promet procenjuje na ukupno 25-30 mil EUR, a neke procene idu i do 50 miliona, sabirajući indirektan prihod - kaže Moric, i dodaje da se svi koji su u lancu kruzing turizma moraju pripremiti na drastičan pad prometa i prihoda, od ugostitelja i prevoznika, do onih koji nude izletničke i agencijske usluge.

Moric dodaje da će tako prvi put u poslednjoj deceniji, tokom koje je zahvaljujući dolasku kruzera beležen konstantan godišnji rast turističkih poseta i prihoda u Kotoru, ta statistika biti u minusu.


Ima li nade za predstojeću sezonu?

Prema podacima MONSTAT-a (Uprava za statistiku Crne Gore), prošle godine je u crnogorske luke uplovilo 490 kruzera, što je 15% više nego godinu pre, dok je broj putnika bio veći za skoro trećinu.

Pre izbijanja pandemije, u Luci Kotor su planirali dalje povećanje i brodova i putnika kružnih putovanja, pa je bilo ugovoreno da do kraja godine ugoste 540 kruzera, od toga samo u aprilu 27.

Sagovornici RSE kažu da će kruzeri ponovo zaploviti kada se zaustavi pandemija, a ako to bude relativno skoro, može se očekivati da Kotor već krajem leta dočeka neke od velikih putničkih brodova. No, kako je reč o tržištu koje zavisi od drugih međusobno povezanih industrija, Tripo Božinović očekuje da će oporavak ovog segmenta turističke privrede teći sporo.

- Iako već imamo veliko interesovanje za narednu godinu i luku Kotor, to neće zavisiti samo od situacije u Crnoj Gori. Na primer, Venecija je polazna tačka za 90% kruzera, tu putnici doleću iz raznih destinacija svijeta i tu se ukrcavaju. Znači, da bi se pokrenuli kruzeri, treba da se normalizuje međunarodni aviosaobraćaj, da se odblokiraju svetske luke, a ukinu neka ograničenja koja su države donele kao prevenciju širenja pandemije - kaže Božinović.

Neizvesnost domaćeg kruzing turizma deli i globalna kruzing industrija. Prema podacima CLIA (Međunarodne asocijacije kruzing kompanija), za ovu godinu je bilo planirano da njene članice prevezu više od 32 miliona putnika, na tržištu koje godišnje "okrene" oko 150 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.