NavMenu

Američki startap Nikola na sudu nadjačao Teslu

Izvor: Tanjug Utorak, 21.04.2020. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mojo cp/shutterstock.com)Ilustracija
Američki startap Nikola, proizvođač električnih kamiona s pogonom na ćelije vodonika i baterije, odneo je pobedu u sporu pred Zavodom za zaštitu patenata i robnih marki (USPTO) nad kompanijom Tesla, čiji je vlasnik Ilon Mask.

Kako piše magazin Forbs, USPTO je odbacio zahtev Tesle da proglasi nevažećim Nikolin patentiran dizajn bočnih vrata za kamione, što znači da bi ovaj startap možda mogao da dobije Maskovu kompaniju i na sudu po tužbi koju je podneo zbog kršenja prava intelektualne svojine.

Naime, Nikola je tužio Teslu u maju 2018. godine, tvrdeći da dizajn kamiona Tesle Semi, koji je predstavljen u novembru 2017, previše liči na njihov kamion Nikola Uan.

U tužbi se navodi da je Maskova kompanija protivzakonito iskopirala elemente dizajna Nikolinog kamiona, uključujući vetrobransko staklo, oblik kabine i dizajn bočnih vrata, koje je ovaj startap patentirao.

Startap Nikola, kojeg je osnovala kompanija Feniks, traži odštetu od 2 mlrd USD.

Iz Tesle su reagovali na to tvrdnjom da je tužba neosnovana, nakon čega su u septembru 2019. podneli zahtev Odboru USPTO za žalbe i rešavanje tražeći da se preispita i poništi Nikolin patent bočnih vrata.

Po svemi sudeći, taj pokušaj nije uspeo.

- Tesla je izgubio slučaj za poništenje Žnikolamotor patenata u sporu pred USPTO. Zavod ne samo da je podržao važne patente polukamiona Nikola, već je odbio Teslin zahtev da preinači rešenje za naše - napisao je na Tviteru osnivač startapa Nikola i glavni izvršni director, Trevor Milton.

- Nastavljamo s tužbom od 2 mlrd USD. Branićemo intelektualnu svojinu naše kompanije bez obzira na to ko je u pitanju - dodao je on.

Iz Tesle nisu odgovorili na zahtev Forbsa za komentarom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.