NavMenu

Od početka krize do sredine aprila gotovo 2.500 privrednih subjekata sa problemima u poslovanju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 20.04.2020. 21:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)Ilustracija
Bojan Stanić, direktor Sektora za statističke analize, usluge i servise u Privrednoj komori Srbije, istakao je da je u krizi sa korona virusom snabdevenost osnovnim namirnicama dobra i pozvao je privrednike koji imaju gubitke da iskoriste pomoć Ministarstva finansija.

Stanić je naveo da je od početka krize do sredine aprila 955 privrednih subjekata bilo u blokadi, da je 1.500 firmi značajno moralo da smanji proizvodnju ili je potpuno prekine, a da je oko 125.000 radnika zbog epidemije upućeno na prinudni odmor.

- Kada govorimo o zdravstvenoj krizi, izgleda da je najgore iza nas. U naredne dve nedelje će doći do postepenog "otvaranja", slično kao što se i radi u drugim evropskim zemljama - rekao je Stanić za N1.

On je dodao da će PKS rešavati i u narednom periodu probleme koji se budu pojavili, u saradnji sa Vladom Srbije, i poručuje preduzećima da će i dalje država biti podrška za oporavak.

Da bi ostvarili pomoć, kako je naveo Stanić, privrednici moraju da otvore namenski račun do 25. aprila.

- Tu će biti velika podrška Poreska uprava. One firme koje imaju samo jedan račun kod jedne banke, njima se to automatski otvara. Oni koji imaju račune u više banaka, moraju da kažu u kojoj će hteti da otvore taj račun. Procedura je vrlo jasna, a detaljnije informacije postoje na našem sajtu i većina privrednih subjekata se već prijavila - objašnja Stanić.

On je pozvao sve zainteresovane privrednike da iskoriste kredite koje je Ministarstvo finansija ponudilo kako bi pomoglo umanjivanju efekata krize izazvane koronavirusom.

Kaže da je na početku krize predstavljao problem protok robe preko granica, a danas se roba kreće uobičajeno, s tim što postoje zastoji na određenim graničnim prelazima.

- Kod nas je primer granični prelaz Batrovci, na kome može da se desi višečasovni zastoj, ali generalno roba prolazi. Što se tiče regionalne saradnje, mi smo pripremili projekat Zelenih koridora u okviru kog određena dobra koja su neophodna za ishranu stanovništva imaju prioritet u preslasku državnih granica - dodaje Stanić.

Kaže da su se kompanije koje su se obraćale Privrednoj komori javljale sa tehničkim pitanjima, pa su zbog učestalih pitanja objavili nekoliko brošura koje su objavljene na sajtu PKS.

Pokriveno je oko 150 pitanja u tim brošurama. Postoji i kontakt centar na broju 0800 808 809, preko internet stranice pks.rs i mejl adresa covid19Žpks.rs na koju se mogu obratiti privrednici.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.