Izvor: RTS | Subota, 18.04.2020.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završena izgradnja nove bolnice na Karaburmi - Uskoro prijem pacijenata

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Tri dana pre predviđenog roka, završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojno-medicinskog centra Karaburma, namenjene za lečenje obolelih od covida-19. Prijem pacijenata na lečenje počeće sledeće nedelje.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i direktor i vlasnik firme Termomont Dejan Burčul, obišli su novu bolnicu i uverili se da je za početak rada te nove zdravstvene ustanove ostalo još samo opremanje neophodnim medicinskim mobilijarom, što će uslediti u narednim danima.

- Ovo je za nas izuzetno značajna bolnica u momentu kada se borimo protiv covida-19 i kada smo za kratko vreme, za 10 dana, za lečenje obolelih stavili u funkciju VMC Karaburma. Desilo se nešto neverovatno, za 14 dana napravljena je nova bolnica kapaciteta 60 kreveta, tako da je kapacitet VMC Karaburma proširen sada na 140 ležajeva - naglašava general Jovičić.

Kada se pandemija završi, nova bolnica na Karaburmi služiće za lečenje i vojnih i civilnih osiguranika i doprineti unapređenju lečenja pacijenata.

Prema rečima Dejana Burčula, realan rok za izgradnju jednog objekta poput nove bolnice VMC Karaburma je 90 dana.

- Krenuli smo sa procenom da nam je potrebno 18 dana, ali smo uspeli da izguramo za 14 i po dana. To je isuviše malo dana, ali smo tehnološki i tehnički uspeli da objekat napravimo u kvalitetu koji potpuno zadovoljava sve uslove koje su traženi od nas - objašnjava Burčul i ističe da je za vanredno kratak rok zaslužna velika motivisanost ljudi angažovanih na izgradnji nove bolnice.

Vrednost donacije koju su Termomont" i partneri uložili u renoviranja 1.000 m2 starog objekta, njegovu nadogradnju do 1.300 m2, koliko iznosi sadašnja površina nove bolnice, kao i izgradnju pristupnog puta, iznosi više od 37 miliona dinara.

- Više od 10 firmi bilo je uključeno i svi su paralelno radili i trudili se da pomognu jedni drugima. Radilo se u dve smene. Pre podne je radilo oko 120 do 140 radnika, a noću od 40 do 60 ljudi. Tehnološki smo podelili rad tako da jedni drugima otvaraju faze, nisu se preklapali i stvarno su svi dali svoj maksimum - rekao je Burčul.

Već tokom sledeće nedelje, u novoj bolnici VMC Karaburma počeće prijem pacijenata na lačenje od virusa covid-19.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.