NavMenu

Pala prodaja automobila u Evropi

Izvor: Tanjug Petak, 17.04.2020. 16:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Prodaja automobila u Evropi drastično je potonula prošlog meseca zbog rigoroznih mera ograničenja kretanja radi suzbijanja virusa Covid-19, koji je uzrokovao zatvaranje automobilskih predstavništava od polovine marta i desetkovao kupovine vozila.

Evropsko udruženje proizvođača automobila, ACEA, saopštilo je danas da su nove registracije automobila "zabeležile dramatičan pad" od 55%, na 567.308 jedinica, prenosi agencija AP.

Ovaj pad je čak gori nego tokom globalne finansijske krize 2008/09, koja je pokrenula šestogodišnji sunovrat kupovine vozila. Najveći pad tokom te krize zabeležen je u januaru 2009. godine, kada je prodaja potonula za 27%.

Zbog pandemije korona virusa, potrošači širom sveta, pa i u Evropi, suočeni su sa ekonomskom neizvesnošću, budući da su svedoci ogromnog pada nacionalnog bogatstva, industrijske proizvodnje i trgovine. Sve to utiče na zapošljavanje i plate, čak i ako se u većini zemalja aktiviraju programi pomoći tokom privremene nezapslenosti.

Obustave proizvodnje evropskoj auto-industriji pogodile su 1,1 milion radnih mesta i smanjile proizvodnju za najmanje 1,2 miliona vozila do kraja prošlog meseca, pokazuje statistika ACEA.

Prihodi auto-industrije čine 7% BDP-a Evropske unije.

Italija, prva zemlja u Evropi koju je pogodio korona virus, pretrpela je najgori pad prodaje automobilskog sektora od čak 85%, na samo 28.326 novih registracija automobila u martu.

Potražnja je opala i u Francuskoj, za 72 posto, i Španiji, za 69%.

U Nemačkoj, koja je u dužem period izbegavala uvođenje strogih ograničenja zbog pandemije, pad prodaje je bio manje ekstrema i iznosio je 38%.

Tokom prvog tromesečja, broj registracija putničkih automobila u Evropi bio je manji za četvrtinu.

Proizvođači vozila za masovno tržište su pretrpeli najveći udarac - prodaja Fiat Chrysler je pala za 77%, PSA grupa je registrovala pad od 68%, a Renault 64%.

Nemački Volkswagen je prošao nešto bolje sa padom od 46%, a na račun pada prodaje rivala čak povećao svoj tržišni udeo za gotovo 5% na 29%, navodi AP.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.