Izvor: Tanjug | Četvrtak, 16.04.2020.| 16:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od utorka će privrednicima biti dostupno 2 mlrd EUR kredita - Doneto nekoliko uredbi

Ilustracija
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Vlada Srbije je danas donela uredbu o garantnoj šemi koja će obezbediti 2 mlrd EUR kredita privrednicima, koji će biti dostupni od utorka, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je na konferenciji za medije u Palati Srbija povodom novih ekonomskih mera u borbi protiv covida 19 rekao da je Vlada donela tri uredbe i da jedna od njih obezbeđuje 2 mlrd EUR, koji će biti dostupni privredi, kao i da najveći deo garantuje država.

- Već od naradne nedelje, od utorka koji je prvi radni dan, ta sredstva biće na raspolaganjhu svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima - rekao je Mali.

Zahvalio je Narodnoj banci Srbije (NBS) i Udruženju banaka koji su proteklih dana naporno radili na ovoj uredbi.

Mali je dodao da su krediti na period do 36 meseci, sa grejs period od devet i 12 meseci.

Klijenti mogu da dobiju do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a maksimalno 3 mil EUR.

- Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, uz povoljne kamatne stope koje iznose 1m Belibor +2,5% za kredit u dinarima, odnosno 3m Euribor +3,0% za kredit u evrima - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Viceguverner NBS Željko Jović rekao je da su 2 mlrd EUR pravi iznos koji odgavara potrebama privrede, te da je 1 mlrd EUR planirana za zanavljanje opreme, a 1 mlrd EUR za nove kredite koji će biti plasirani.

Naveo je da je 80% planiranog iznosa kredita pokriveno garancijama države.

- To daje mogućnost da se ulazi u program sa jako povoljnim kamatnim stopama, jer će rizik snositi država - rekao je Jović.

Kako je naveo, NBS je pripemila i dodatne stimulanse, tako da će svaka banka koja kroz ovaj program bude nudila kredite imati dodatne regulatorne olakšice.

Mali je izjavio i da nema govora o štampanju novca kako bi se pokrio deficit zbog krize izazvane korona virusom i dodao da se država može zadužiti, ne samo na stranom, već i na domaćem tžištu hartija od vrednosti.

13.000 preduzetnika prijavilo Poreskoj upravi

Rekao je i da je Poreska uprava tokom protekla tri dana, od početka prijave za korišćenje mera koje je Vlada Srbije predložila, imala 113.000 preduzetnika koji su se prijavili za korišćenje mera.

Kako je objasnio, te mere odnose se na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i na korišćenje novčane pomoći od tri minimalne zarade.

- Danas sam imao sastanak sa predstavnicima Fonda za razvoj, već 300 zahteva ili pitanja i upita je za ove kredite došlo preko Fonda. Želim da obavestim privrednike da će se ti krediti odobriti već od utorka - rekao je Mali.

100 EUR

Kada je reč o isplati 100 EUR punoletnim građanima, Mali je naglasio da ta mera apsolutno ima ekonomsko opravdavnje i da je koriste i SAD i Hongkong, Singapur i druge razvijene zemlje.

Ističe da će taj novac biti utrošen za nabavku neke robe i nekih usluga i da će dovesti do veće proizvodnje i pokretanja naše ekonomije.

Upitan da li građani mogu taj novac da iskoriste u neke druge svrhe, Mali je rekao da mogu da ga daju u dobrotvorne svrhe ili iskoriste kako oni smatraju, pošto će to biti njihov novac.

Srbija 2025

Mali je rekao i da kriza izazvana epidemijom korona virusa neće zaustaviti srovođenje nacionalnog plana "Srbija 2025":

- To je program koji podrazumeva ulaganje od 14 mlrd EUR u narednih pet godina u infrastrukturu, stanogradnju, podršku mladima, obrazovanje i sve ono što nedostaje i ne odsutajemo od tog programa.

Koje su preostale uredbe?

Na sednici Vlade usvojena je i Uredba koja se odnosi na pomeranje rokova za dostavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja privrednih društava, zadruga, drugih pravnih lica i preduzetnika, kao i rokova za podnošenje prijava za porez na dobit i porez na prihod od samostalne delatnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tom uredbom se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja sa izveštajem revizora, za sve obveznike čije je izveštavanje uređeno Zakonom o tržištu kapitala, Zakonom o investicionim fondovima ili Zakonom o alternativnim investicionim fondovima sa javnom ponudom, pomera na rok od 60 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Za izveštavanje koje je uređeno Zakonom o računovodstvu, propisano je da se rok za redovne godišnje finansijske izveštaje pomera na rok od 90 dana od ukidanja vanrednog stanja, a rok za konsolidovane finansijske izveštaje na 120 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Pored toga Vlada je donela i Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima, kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije covid-19.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE