Izvor: Agroklub | Četvrtak, 16.04.2020.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi da završi na otpadu?

(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi da propadne, stoji u saopštenju iz Stortmonta - sedišta Skupštine Severne Irske, u kojoj upozoravaju kako lanac snabdevanja hranom i dalje funkcioniše, ali ako se trenutna situacija pogorša, naći će se u velikoj krizi, piše BBC.

- Trenutno je uloženo više od 100 miliona funti (oko 13.5 milijardi dinara) u poboljšanje i sigurnost snabdevanja hranom. Prema našim istraživanjima, ako upadnemo u krizu ona bi mogla da traje i više od tri meseca što je jako dug period za ovaj sektor. Najugroženiji sektori verovatno će biti mlekarstvo, živinarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, povrtarstvo i industrija jaja - zabrinuto poručuju.

Zbog straha od trenutne situacije, zatražena je finansijska pomoć za sektore koji su najviše pogođeni. Ministarstvo finansija obećalo je 16 miliona funti, a kako se radi o velikoj količini novca, moraće da zatraže pomoć Londona i Brisela.

Deo novca bi usmerili farmerima koji svoje proizvode nisu uspeli da prodaju, a drugi bi potrošili na skladištenje voća i povrća, kao i odlaganje otpada.

Kriza s kojom se suočava poljoprivreda uzrokovana je velikim delom zatvaranjem restorana, hotela i kafića. U Severnoj Irskoj je to dovelo do globalnog urušavanja tržišta mesa i mlečnih proizvoda. Trenutno vode bitku i s nedostatkom radnika u poljoprivredi kao i osoblja koje je vodilo računa o bezbednost hrane.

Ministarstvo poljoprivrede, životne sredine i ruralnih poslova (DAERA) obavestilo je da rade na nacrtima za niz mogućih scenarija.

- Ako dođe do toga da lanac u preradi hrane prekine sa svojim radom, što će rezultirati i stagniranjem proizvodnje na farmama, tada Ministarstvo mora biti spremno da preduzme odgovarajuće mere kako bi se ublažile posledice i na kraju poboljšalo celo stanje - rekao je ispred iz DAERA i dodao kako ne očekuje da će se tako nešto i dogoditi jer jako dobro sarađuju sa sektorom kako bi proizvodnja hrane bila na što višem nivou.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.