NavMenu

Sa lažne adrese MUP-a šalju mejlove sa virusima - Policija apeluje na privredu i građane da ne otvaraju i da prijave takve poruke

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.04.2020. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je građane i kompanije da se pojavio maliciozni program "Trojanac" koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP-a invitations@mup.gov.rs i upozorava ih da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju, kao i da ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs.

U navedenom imejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke, poziva da dođe u policiju vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata.

Reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl "pdf.iso", koji u sebi sadrži maliciozni "Trojanac" koji detektuje 22 antivirusna alata.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno. Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje - navodi se u saopštenju MUP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.