Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.04.2020.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS preporučila odlaganje plaćanja dospelih rata premije osiguranja

(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije je preporučila društvima za osiguranje, da omoguće svojim korisnicima odloženo plaćanje dospelih rata premije osiguranja, na način kojim neće umanjiti njihova prava iz zaključenih ugovora o osiguranju.

Naime, NBS je preduzela potrebne korake, uzimajući u obzir situaciju u kojoj su se zatekli pojedini korisnici koji iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da izvrše uplate dospelih premija osiguranja, a u cilju zaštite zdravlja korisnika usluga osiguranja i zaposlenih u sektoru osiguranja, kao i sprečavanja daljeg koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju Sektora za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja, objavljenom na sajtu NBS, u slučaju odlaganja plaćanja, korisnici bi rate premije osiguranja koje su dospele u periodu vanrednog stanja naknadno izmirili, bez obračuna kamate na dospele a neizmirene rate premija osiguranja, uz odgovarajuće raspoređivanje tih rata na preostali ugovoreni period.

Napominje se da odlaganje plaćanja rata premija osiguranja ni na koji način ne produžava važenje osiguranja, već samo i isključivo odlaže plaćanje dospelih rata.

- Osim toga, želimo da skrenemo pažnju svim našim građanima – korisnicima životnog osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a posebno putnog osiguranja, ako su se zatekli u stranoj zemlji, a imaju zaključene ugovore o osiguranju sa domaćim društvima za osiguranje, da dodatno provere da li imaju ugovoreno pokriće bolesti Covid-19, na koji način su tim ugovorima, odnosno uslovima osiguranja utvrđeni rizici koji su pokriveni osiguranjem, kao i isključenja u vezi s tim rizicima - navodi se na sajtu NBS.

NBS napominje da u zavisnosti od toga na koji način je ugovorom o osiguranju, uslovima osiguranja, utvrđeno pokriće rizika, zavisiće i dalje postupanje u konkretnom slučaju.

- Ako zaključenim ugovorima o osiguranju nije obezbeđeno pokriće bolesti Covid-19, upućujemo naše građane da u elektronskoj komunikaciji sa društvom pribave dodatne informacije o ugovorenom pokriću rizika i isključenjima, kao i informaciju o tome da li društvo eventualno u svojoj ponudi ima osiguranje koje obezbeđuje to pokriće, odnosno na koji način bi se takvo dodatno pokriće moglo ugovoriti, te da li se može produžiti polisa putnog osiguranja.

Ističe se da je sada posebno značajno da društva za osiguranje, kao i drugi učesnici na tržištu osiguranja koji obavljaju poslove posredovanja i zastupanja u osiguranju, ostvaruju komunikaciju elektronskim putem s postojećim i potencijalnim korisnicima na jasan, fer način, da se ponašaju pošteno i profesionalno u skladu sa najboljim interesima korisnika usluga osiguranja.

NBS očekuje da društva za osiguranje i drugi učesnici na tržištu osiguranja imaju u vidu okolnosti u kojima se mnogi korisnici usluga osiguranja nalaze ili se mogu naći - nemogućnost plaćanja premije, te podnošenja odštetnog zahteva ili prigovora, ili potrebnih dokaza, iz različitih razloga i dr - da pokažu potrebnu fleksibilnost u poslovanju i spremnost za pronalaženje odgovarajućih rešenja kojima bi se tim korisnicima olakšala pozicija, svakako vodeći računa i o stabilnosti i kontinuitetu svog poslovanja, kao i da sami prepoznaju potrebe svojih korisnika u aktuelnim okolnostima i idu u susret tim potrebama.

- Narodna banka Srbije nastaviće da prati uticaj pandemije na sektor osiguranja i na poštovanje prava i interesa korisnika usluga osiguranja i preduzimaće sve potrebne aktivnosti radi zaštite korisnika, i očuvanja stabilnosti i sigurnosti na tržištu osiguranja značajnog za ekonomiju i društvo naše zemlje - saopšteno je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE