Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.04.2020.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stigla oprema iz Kine za dve laboratorije za testiranje na koronavirus

Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)
U Srbiju je stigla oprema iz Kine za dve laboratorije koje je ta zemlja poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Zahvaljujući ovoj pomoći, već od naredne nedelje u novoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije u Beogradu radiće se po 2.000 testova na koronavirus dnevno, dok će druga laboratorija u Nišu moći da obavi 1.000 testova dnevno.

Avion su na aerodromu dočekali ministar rudarstva i energatike Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo i predstavnici kineskih kompanija Zijin i BGI, koje su među donatorima, navodi se na sajtu Vlade.

Antić je istakao da će dopremljena oprema omogućiti Srbiji da udvostruči kapacitete za testiranje, što će znatno uticati na to da se pokrije "lepeza" ljudi koji treba da se testiraju, kako bi se definitivno pobedio virus.

Vekić je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju, i precizirao da je donacija vredna 710.000 EUR, pri čemu je Srbija participirala sa 140.000 EUR kupujući 90.000 testova.

Ambasadorka Kine Čen Bo podsetila je na to da su pre nedelju dana Vlada Srbije i kineski partneri potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji dve laboratorije, da su pre dva dana stigli kineski stručnjaci, a danas i prvi deo opreme za te laboratorije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.