NavMenu

Stigla oprema iz Kine za dve laboratorije za testiranje na koronavirus

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.04.2020. 08:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiju je stigla oprema iz Kine za dve laboratorije koje je ta zemlja poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Zahvaljujući ovoj pomoći, već od naredne nedelje u novoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije u Beogradu radiće se po 2.000 testova na koronavirus dnevno, dok će druga laboratorija u Nišu moći da obavi 1.000 testova dnevno.

Avion su na aerodromu dočekali ministar rudarstva i energatike Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo i predstavnici kineskih kompanija Zijin i BGI, koje su među donatorima, navodi se na sajtu Vlade.

Antić je istakao da će dopremljena oprema omogućiti Srbiji da udvostruči kapacitete za testiranje, što će znatno uticati na to da se pokrije "lepeza" ljudi koji treba da se testiraju, kako bi se definitivno pobedio virus.

Vekić je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju, i precizirao da je donacija vredna 710.000 EUR, pri čemu je Srbija participirala sa 140.000 EUR kupujući 90.000 testova.

Ambasadorka Kine Čen Bo podsetila je na to da su pre nedelju dana Vlada Srbije i kineski partneri potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji dve laboratorije, da su pre dva dana stigli kineski stručnjaci, a danas i prvi deo opreme za te laboratorije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.