NavMenu

Grci očekuju da srpski turisti dođu na letovanje

Izvor: Večernje novosti Sreda, 15.04.2020. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Irina Milošević)
U Grčkoj je uveden 24-časovni karantin, napolje se može izaći samo sa dozvolama. Ivana Simić Apostolu iz Atine kaže za RTS da Grcima izolacija teško pada zbog lepog vremena.

Ivana Simić Apostolu objašnjava da dozvole imaju svi, a pre svakog izlaska napolje moraju ispuniti papir na kojem pišu lični podaci, razlog zbog kojeg se izlazi i vreme izlaska.

Šest je razloga za izlazak – odlazak u nabavku, odlazak u apoteku ili lekaru, bankomat, odlazak na svadbu, sahranu ili krštenje, odlazak na rekreaciju ili šetnju ljubimca i pomoć drugoj osobi.

Taj papir, objašnjava Ivana Simić Apostolu, mora da se nosi sa sobom, kao i lična dokumenta u slučaju da vas zaustavi policija.

- Ako nemamo ili papir ili lični dokument, kazna je 150 EUR. Takođe, može dozvola da se dobije i SMS-om, u tom slučaju nosimo telefon sa sobom kao dokaz da smo dobili povratnu poruku da možemo da izađemo napolje - ukazuje Ivana Simić Apostolu.

Može se izaći u bilo koje doba dana, neograničen broj puta, ali ne treba da se ide dalje od kilometar i po od kuće.

- Dobro i lepo vreme ovde pogoduje da stanje kod kuće teško pada, pa je na ulicama juče bilo dosta ljudi, nadamo se da neće neke teže mere da budu za Uskrs - ističe Ivana Simić Apostolu.


Pooštreni uslovi za izlazak iz gradova

Od ponedeljka su u Grčkoj na snazi stroži uslovi za izlazak iz gradova, na svakom izlazu su punktovi i policija proverava svakog pojedinačno i pita zašto se napušta grad.

- Ako imate prebivalište na drugoj adresi, recimo ako iz Soluna idete u Hanioti, to možete uraditi ako vam je prebivalište u Haniotiju, ali ne možete da se vratite u Solun do 27. aprila, kada će mere biti revidirane i uzeće se u obzir na koji način se virus razvija, kako bi se te mere dalje produžile. Ukoliko policajac utvrdi da iz Soluna idete u Hanioti, a nemate prebivalište u Haniotiju, vratiće vas nazad, naplatiće vam kaznu od 300 EUR, uzeće vam tablice na 60 dana i tako vas sprečiti da izađete iz grada - objašnjava Ivana Simić Apostolu.


Neki hoteli biće otvoreni od juna


Prema rečima Ivane Simić Apostolu, turistički zvaničnici polako počinju da računaju kako će se mere odraziti na ovogodišnju turističku sezonu.

- Naravno, nema govora o tome da će sezona biti kao prethodnih godina. Vlada priprema da se u maju polako i postepeno smanji karantin i da se pojedeni regioni i ljudi puštaju iz karantina u normalno funcionisanje. Zvaničnici najavljuju da će se u junu neki od hotela otvarati - napominje Ivana Simić Apostolu.

I državljani Srbije će, prema prvim najavama, moći da putuju na letovanje u Grčku, jer tamošnji zvaničnici smatraju da je Srbija dobro reagovala za vreme epidemije.

- Očekuje se da će neki hoteli biti zatvoreni tokom cele sezone, ali su ipak optimistični - navodi Ivana Simić Apostolu.

Još se razmatra kako će se testirati turisti koji ulaze u Grčku.

- Dosta će zavisiti od zemalja iz kojih turisti dolaze. Pretpostavlja se da će postojati punktovi na kojima će se proveravati da li su turisti zdravi. Još nije definisano. Kažu da će biti kontrola na aerodromima, verovatno će konkretnije odluke biti donete u narednim danima i nedeljama - ističe sagovornica Novosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.