NavMenu

Uskoro nove cene cigareta - duvandžije još kalkulišu o poskupljenju

Izvor: Blic Ponedeljak, 11.01.2010. 08:58
Komentari
Podeli

Sve duvanske kompanije koje posluju na tržištu Srbije još kalkulišu za koliko da podignu cenu cigareta zbog povećanja akciza. Izuzetak je "Phlip Morris", koji je krajem decembra podigao cenu od 5 do 15 dinara po paklici.

Redovnim povećanjem akciza koje se po zakonu primenjuje od 1. januara specifična akciza na cigarete podignuta je sa 12 na 17 dinara po paklici, zbog čega su duvanske kompanije koje posluju u Srbiji već polovinom decembra počele da najavljuju poskupljenje svojih proizvoda. Prva je cene korigovala kompanija "Philip Morris" u čijem sastavu posluje Duvanska industrija Niš, čije su cigarete od 29. decembra poskupele za 5 do 10%, odnosno 5 do 15 dinara po paklici. Narednih dana očekuje se da cene cigareta koriguju "British American Tobacco" (BAT) u čijem sastavu posluje Duvanska industrija Vranje, zatim "Japan Tobacco International" (JTI) i domaća kompanija "Monus". Kada i za koliko nisu mogli da odgovore.

U BAT-u objašnjavaju da su još u fazi interne analize uticaja povećanja akcize, dok u JTI kažu da još nisu doneli odluku o poskupljenju.

- Kada budemo doneli odluku, odmah ćemo je objaviti u "Službenom glasniku" - kaže Goran Pekez, direktor korporativnih poslova u JTI.

U "Monusu" kažu da će njihove cene biti povećane na osnovu povećanja akciza, ali nisu mogli da preciziraju kada će nove cene stupiti na snagu. Međutim, ono što se može čuti od prodavaca jeste da se novi cenovnici svih cigareta na kioscima očekuju polovinom januara i da će one biti korigovane za najmanje 5 dinara po paklici. Očekivano poskupljenje cigareta svakako će uticati na punjenje budžeta za 2010. godinu, za koju se očekuje prihod od 54,4 milijarde dinara, što je blizu deset odsto od ukupnih prihoda u budžetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.