Izvor: eKapija | Utorak, 14.04.2020.| 16:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvog dana aukcije prodate obveznice RS za 67,5 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Ministarstvo finansija Republike Srpske, posredstvom Banjalučke berze, prvog dana aukcije 40. emisije obveznica prodalo je 141.670 petogodišnjih obveznica Republike Srpske za 135 mil KM (67,5 mil EUR), uz efektivnu kamatnu stopu od 3%. Ukupna vrednost pristiglih ponuda iznosila je 150,7 miliona (75,35 mil EUR), a aukcija se nastavlja i sutra, 15. aprila, saošteno je iz tog ministarstva.

Za razliku od trezorskih zapisa kod kojih aukcije počinju i završavaju u toku istog dana, odlukama o emisiji i javnim pozivima za upis i uplatu obveznica definisano je da upis obveznica traje dva dana. Pri tome, aukcija obveznica se obavlja prvog dana kada se formira jedinstvena ravotežna cena i vrši unos prodajnog naloga Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija ima pravo da prihvati ponudu u celini, delimično ili da odbije sve ponude za kupovinu u zavisnosti od prihvatljivosti ponuđene cene. Ukoliko se u toku prvog dana ne realizuje celokupna ponuđena količina po jedinstvenoj ravnotežnoj ceni, investitorima se ostavlja mogućnost da drugog dana upisa po toj ceni investiraju dodatne iznose sredstava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.