Izvor: Beta | Utorak, 14.04.2020.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

MMF tvrdi da će svetska privreda ove godine pasti "3% a možda i više" - U Evrozoni pad od 7,5%

Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Svetska privreda će ove godine pasti 3% a možda i više kao posledica pandemije korona virusa, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF) ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, "znatne neizvesnosti".

U SAD, gde nije razvijena socijalna sigurnosna mreža i gde je sistem zdravstva manjkav, recesija bi mogla da bude dublja i da beleži pad od 5,9%, ocenio je MMF u najnovijem izveštaju o izgledima svetske privrede.

Za ceo svet može se očekivati oporavak već od 2021. godine, sa očekivanim rastom od 5,8%, pod uslovom da pandemija bude efikasno savladana u drugom polugodištu ove godine. Ukoliko ne bude, recesija bi mogla biti gora, što je "vrlo moguća" hipoteza, po oceni glavne ekonomistkinje Fonda Gite Gopinat.

MMF predviđa rekordni pad BDP-a u evrozoni ove godine zbog epidemije korona virusa i izolacije stanovništva, znatno smanjujući svoja ranija predviđanja rasta.

MMF sada predviđa pad BDP-a u 19 zemalja evrozone od 7,5%, posle rasta od 1,2% u 2019. godini. To je najveći pad od svih regiona sveta, prema prognozama svetske agencije.

Italija, najteže pogođena zemlja u svetu, gde je od korona virusa umrlo više od 20.000 ljudi, osetiće punu snagu ekonomskih posledica pandemija. Posle skoro potpunog zastoja od više od mesec dana u toj zemlji se očekuje pad BDP-a od 9,1% 2020. godine, posle rasta od 0,3% 2019. godine.

Fond očekuje da će ekonomija u evrozoni postepeno da se oporavlja u drugom polugodištu 2020. sa postepenim ukidanjem izolacija uvedenih u pokušaju da se zaustavi širenje virusa. U 2021. bi evrozona trebalo da krene u oporavak, mada sporijim tempom nego što je bio pad 2020, prognozira se rast od 4,7% .

MMF je 20. januara, kada je epidemija korona virusa pogađala Kinu, predviđao rast od 1,3% za 2020. u evrozoni.

Za Veliku Britaniju, koja je napustila EU u januaru i nikad nije bila deo evrozone, MMF očekuje pad BDP-a od 6,5% u 2020. godini, posle rasta od 1,4% 2019. godini.

Nemačka, izvozna snaga koja je već podnela posledice trgovinskog rata između Kine i SAD, će, kako se očekuje, imati pad BDP-a od 7%, posle malog rasta od 0,6% prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.