NavMenu

Kad zub zaboli usred epidemije - Evo u kojim slučajevima stomatolozi primaju pacijente

Izvor: eKapija Utorak, 14.04.2020. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)Ilustracija
One koji su imali nesreću da ih usred epidemije koronavirusa i vanrednog stanja zaboli zub, muče mnoga nerazjašnjena pitanja, a pre svih da li otići kod zubara i rizikovati zarazu, da li zubari uopšte rade i u kojim situacijama primaju pacijente.

Pitali smo stomatologa dr Marka Ćurčića, vlasnika stomatološke ordinacije StarDent na Novom Beogradu, koji su to slučajevi u kojima pacijenti mogu da se jave zubaru i da očekuju da će biti primljeni.

- Na početku je bitno istaći da rad stomatološkim ordinaciijama nije zabranjen. Postoji polemika među kolegama da li treba u potpunosti obustaviti rad u privatnim ordinacijama i pacijente upućivati na određene punktove pri državnim institucijama, ali za sada nema nikakve odluke u tom pravcu - kaže dr Ćurčić za eKapiju.

Prema njegovim rečima, po stupanju na snagu vanrednog stanja stomatolozi su od Stomatološke komore Srbije i Ministarstva zdravlja dobili smo uputstva i preporuke o načinu prijema pacijenata za vreme trajanja epidemije Covid-19.

- Preporuke su da se rad ograniči na prijem hitnih slučajeva, a to su bol, krvarenje koje ne prestaje, otok i izbijen zub. Hitnost prijema određuje stomatolog u kontaktu sa pacijentom pre dolaska u ordinaciju (telefonom, e-mailom i slično). Dakle, prva preporuka pacijentima je da obavezno kontaktiraju stomatologa, koji će, u odnosu na stanje i fazu lečenja u kojoj se pacijent nalazi, proceniti neophodnost intervencije i dati uputstva ukoliko se intervencija odlaže – savetuje naš sagovornik.

On objašnjava da će, ukoliko je dolazak pacijenta neophodan, stomatolog najpre ispitati da li je pacijent imao rizične kontakte u prethodnom periodu i da li ima simptome gripa.

- Tek ukoliko su odgovori negativni, pacijent se zakazuje – ističe dr Ćurčić.

Takođe, dodaje, ukoliko je i neko od osoblja ordinacije imao rizičan kontakt ili ima simptome virusa, neophodno je da se isključi iz procesa rada i uputi nadležnim institucijama.
Dr Marko Ćurčić (Foto: StarDent/Foto: Sandra Ćurčić)Dr Marko Ćurčić

Dr Ćurčić navodi da se zakazane posete zubaru vrše bez pratnje (ukoliko nije neophodna), a termini se zakazuju bez mimoilaženja pacijenata.

- Ukoliko je intervencija neophodna u vreme policijskog časa ili ako je pacijent stariji od 65 godina, potrebno je da stomatolog izda potvrdu o izvršenoj/planiranoj intervenciji, kako bi se pacijent nesmetano kretao tokom zabrane – kaže sagovornik našeg portala i dodaje da stomatolozi imaju pravo kretanja do ordinacije uz identifikacionu karticu Komore.

U samoj ordinaciji, ističe dr Ćurćić, primenjuju se dodatne mere zaštite u odnosu na obične:

- Sve površine sa kojima je osoblje i pacijent bilo u kontaktu dezinfikuju se 70% alkoholom ili 0,1% natrijum hipohloritom, a osoblje je dužno da nosi rukavice, maske (hirurške ili FFP3), kaljače, kapu, nepromočivi kombinezon i zaštitne naočare ili vizir.

On podvlači da su sve ove mere više nego opravdane i zaista neophodne, alo se ima u vidu da su, zbog disperzije kapljica od nasadnih instrumenata (bušilica), stomatolozi jedna od najugroženijih grupa.

- A upravo u nedostatku adekvatne zaštitne opreme leži razlog zatvaranja jednog dela stomatoloških ordinacija. Na našem i svetskom tržištu je velika nestašica zaštitne opreme, pa je apel i kolegama i pacijentima, da, ukoliko u ordinaciji ne postoje adekvatni uslovi, upute pacijenta na ustanovu u kojoj može biti adekvatno zbrinut – savetuje Ćurčić.


Ako nas je ova epidemija nečemu naučila, dodaje, to je da ne postoji mogućnost kompromisa u higijensko-sanitarnim protokolima i da, ukoliko nismo u mogućnosti da obezbedimo sve uslove (zbog nedostatka materijala, osoblja ili novca), ne treba da radimo.

- Ovo se odnosi ne samo na privatne stomatologe, već i na državne, kao i zdravstvo u celini i mislim da je ovo odličan trenutak da počnemo da govorimo o promenama u zdravstvenom sistemu i da što brže dođemo do nekih rešenja. Potrebno je ustanoviti jasnije i preciznije protokole rada, redefinisati potreban broj lekara u državnim ustanovama, otvoriti vrata RFZO-a za privatnu praksu i omogućiti privatnoj praksi više mogućih oblika udruživanja, od sadašnjeg skučenog oblika preduzetništva. Ovo su odlične teme za dane izolacije i o njima će tek biti reči – zaključuje sagovornik eKapije.


Kriza gura u sivu zonu

Zbog novonastale situacije, upozorava dr Marko Ćurčić, većina ordinacija u ovom periodu ne ostvaruje nikakve ili vrlo male prihode, pa je većina stomatologa, sestara, tehničara i drugog osoblja prinuđeno da se oslanja na ušteđevinu i drastično smanji troškove života.

- Dobro je što je Ministarstvo finansija izašlo sa setom mera pomoći privredi, pa već sada znamo na šta možemo da računamo. Međutim, kao i svaka kriza, i ova će deo kolega usmeriti ka sivoj zoni, tzv. radu "na crno" - smatra Ćurčić, čija ordinacija, koju je 2018. godine preuzeo od svog oca, zapošljava tri radnika.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.