Izvor: Agroklub | Utorak, 14.04.2020.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Organsko voćarstvo, uz gotove proizvode, obezbeđuju profitabilnost

Ilustracija (Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Svetislav Mlađenović i Aleksandar Stanković direktori su u Master food, jedinoj firmi u užičkom kraju koja je sertifikovana za bavljenje organskom proizvodnjom. Osnovana je 2007. godine u selu Gostinica.

- Naši poljoprivredni proizvođači su dokazali da nema nikakve značajne razlike u prozvodnji organskog voća, odnosno maline i komercijalne maline. Razlog je što je organska proizvodnja na visokom stepenu tehnologije i daleko je odmakla u poslednjih deset godina. Preparati koji se mogu koristiti po zakonu su na bazi biljnog porekla i toliko su zdravi da se jednostavno mogu popiti, te se mogu poprskati po voću i voće se može odmah jesti - objašnjava Stanković.

Navode da postoji nekoliko ciljeva bavljenja proizvodnjom organske hrane. Prvi je očuvanje životne sredine, potom proizvodnja namirnica koje imaju tražnju na evropskom tržištu, kao i profitabilnost.

Upoređujući komercijalnog i organskog proizvođača, u budućnosti će organski proizvođač, smatra Stanković, biti u mnogo boljem položaju:

- Imaće zagarantovanu cenu. Prošle godine je bila 223 dinara, što je za oko 60 dinara više od komercijalne maline. Takođe od Grada Užica dobili su po 150.000 dinara subvencije i imaju veći povraćaj na osiguranju. Kada se sve sabere, organski proizvođač je malinu prodao u proseku za oko 300 dinara po kilogramu, dok je prinos isti kao kod komercijalne maline.

Svetislav Mlađenović je dodao da njihova firma pruža svu potrebnu podršku: imaju svoje agroinženjere i agronome koji savetuju kooperante 24 časa dnevno.

- Organska proizvodnja jeste proizvodnja u kontrolisanim uslovima i kontrolisanim preparatima u kontroli procesa od početka do kraja, gde se na kraju dobija analiza svega onogo što se radilo na papiru - pojasnio je Mlađenović i dodao da Master food ima 33 sertifikovana proizvođača, koji uzgajaju organsku malinu na 24 hektara površine na teritoriji Užica i Bajine Bašte.

Firma Master food je sa svojim organskim proizvodima, kao i finalnim proizvodima, bila jedna od 11 firmi koja je preko Privredne komore Srbije, predstavljena na najvećem sajmu organske hrane u Ninbergu. Oni proizvode džemove od jagode, maline, šumske borovnice i kupine, kao i od šipurka.

Pored organske proizvodnje maline, u procesu su sakupljanja potencijalnih kooperanata za proizvodnu organske jagode.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.