Izvor: Radio 021 | Utorak, 14.04.2020.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Sloveniji se otvaraju pojedine prodavnice i kompanije

Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Oko 10.000 radnika u slovenačkim kompanijama, trgovini i uslužnim delatnostima danas ponovo počinje da radi, posle višenedeljne zabrane zbog epidemije virusa korona.

Od većih kompanija, rad će ponovo pokrenuti Gorenje Hisense, proizvođač kućnih aparata i Adria Mobil, proizvođač kamp-prikolica i kuća za odmor.

Prema vladinoj uredbi, mogu da rade i automehaničari, vulkanizeri, veća gradilišta, kao i prodavnice građevinskog materijala i bele tehnike.

Privredna komora upozorila je da poslodavci snose odgovornost za bezbedan rad i da moraju da ga organizuju prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Sindikati su apelovali na zdravstvene vlasti da još jednom preciziraju uputstva kako bi se osiguralo zdravlje radnika, umesto da se rizikuje u korist kapitala. Oni su pozvali vladu da, ako bude potrebno, privremeno zaustavi sve poslove koji nisu nužni za funkcionisanje države.

Prema vladinim podacima, broj novih slučajeva zaraze virusom korona pada, pa je od 554 testiranih u nedelju samo sedam bilo pozitivno. Ukupno zaraženih je 1.212, umrlih 55 i izlečenih 152.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.