Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 13.04.2020.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Smithfield Foods, vodeći svetski prerađivač svinjskog mesa, zatvara fabriku u SAD na neodređeno vreme

Ilustracija
Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)
Kompanija Smithfield Foods, vodeći svetski prerađivač svinjskog mesa, saopštila je da će zatvoriti fabriku u SAD na neodređeno vreme zbog naglog širenja koronavirusa među zaposlenima.

U saopštenju Smithfield-a upozorava se na moguću nestašicu svinjskih prerađevina, jer su zalihe na izmaku, pošto obustava rada u klanicama izaziva poremećaj u američkom lancu snabdevanja hranom, smanjuje dostupnost mesa u prodavnicama i stočare ostavlja bez prodajnih mesta za stoku.

Kako izveštava Reuters, Smithfield je produžio obustavu rada u pogonu Sju Fols, u Južnoj Dakoti, nakon što je prvobitno najavio da će privremeno zatvoriti fabriku radi dezinfekcije prostora.

Taj pogon je jedan od najvećih za preradu svinjskog mesa u SAD, koji učestvuje sa 4% do 5% u ukupnoj američkoj proizvodnji svinjskog mesa, navodi se u saopštenju kompanije.

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem izjavila je u subotu da je 238 zaposlenih u Smithfieldu zaraženo koronavirusom, što čini 55% od ukupnog broja slučajeva u toj državi.

Noemova i gradonačelnik Sju Folsa su preporučili kompaniji da zatvori fabriku, koja broji oko 3.700 radnika, najmanje na dve nedelje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.