NavMenu

Jugoslovenski film "Sa verom u Boga" na YouTube kanalu Kinoteke

Izvor: eKapija Nedelja, 12.04.2020. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ktsdesign/shutterstock.com)Ilustracija
Na YouTube kanal Jugoslovenske kinoteke, posle dokumentarca "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije" (1932) Vojina Đorđevića, biće postavljen i igrani nemi film "Sa verom u Boga" (1932) u režiji Mihajla Al. Popovića.

Svi zainteresovani od 9. aprila mogu besplatno da vide digitalno restaurisanu verziju dela koje se smatra najboljim jugoslovenskim igranim filmom u međuratnom periodu, a predstavlja najiskreniju apologiju stradanja i spasenja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, navodi se na sajtu Kinoteke.

Mihajlo Al. Popović (1908-1990), jedan od pionira filma na ovim prostorima, napisao je scenario inspirisan pričom Branislava Nušića "Pusta kuća", ali i prizorom ratnog vojnog invalida sa ordenom kako prosi na ulici

Film prikazuje tragičnu sudbinu jedne srpske seoske porodice u Prvom svetskom ratu, za vreme austrijske okupacije. Muž odlazi u rat gde biva ranjen, a ženu siluju i ubijaju okupatori. Deda spašava tek rođenog unuka i kada se sin vrati iz rata kao invalid, čekaju ga sin koji je porastao i komšinica koja ga je odgajila.

U vreme premijere novine su pisale: "Sa verom u Boga, prvi veliki jugoslovenski film iz doba naših najtežih i najsvetlijih dana, o stradanju Srbije i stvaranju Jugoslavije, prikazaće se ovih dana u Koloseumu. Pored sjajnih slika sa sela, odlično su prikazane borbe naše vojske".


U produkciji preduzeća M.A.P. Popović je bio i direktor fotografije, dok je snimatelj bio Milivoje Radović. Uloge su igrali Ljubiša Jungović Kosmajac, Desa Janojlić, Jelisaveta Dimitrijević, Mita Nikolić, Biserka Milovanović, Gojko Božović i drugi. U snimanju su učestvovali članovi Jugoslovenskog filmskog kluba i žitelji sela Kumodraž.

Danas dostupna verzija traje 42 minuta. Na osnovu sačuvanih materijala film su 1988. godine rekonstruisali autor Popović i dr Marko Babac, uz pomoć Varteksa Baronijana, Svetislava Ristića i stručnjaka Kinoteke.

Restaurisana verzija je s velikim uspehom prikazana 1988. godine na Festivalu nemog filma u Pordenoneu u Italiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.