Izvor: Beta | Subota, 11.04.2020.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Advokatska komora Srbije o zahtevu advokata za obustavu rada zbog suđenja putem video linka

(Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) je saopštio da je primio zahtev 102 advokata da AKS donese Odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada i istakao, povodom navedenih razloga, da je odmah po otpočinjanju postupaka putem video linka, odnosno putem skajp aplikacije, Komora uputila svoj dopis vladi i ministarstvu kojim se toj praksi protivi.

Kako se dalje navodi, Vlada je, po ovom dopisu, donela Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu koji se održava za vreme vanrednog stanja.

- Na ovaj način, Upravni odbor je postigao da se, u uslovima kada se suđenja putem video linka sprovode u realnosti bez obzira na naše protivljenje, donese Uredba koja predstavlja potvrdu da je reč o odstupanju od zajamčenih ljudskih prava - navodi se u saopštenju objavljenom u sredu, 8. aprila.

Upravni odbor je ukazao da kodeks profesionalne etike kaže da advokat zastupa nezavisno, u skladu sa svojim uverenjima, zasnovanim na pozitivnom pravu, pravnoj nauci i praksi, međunarodnim pravnim standardima, statutu i kodeksu.

U tom smislu, svaki advokat ima izbor da li će zastupati u postupcima koji se odvijaju putem linka ili ne, koju odluku će doneti u skladu sa svim okolnostima svakog pojedinačnog slučaja, u skladu sa svojim uverenjima i interesima svog klijenta, koristeći procesna sredstva koja ima na raspolaganju, navedeno je u saopšenju.

Advokatska komora Srbije na to pravo advokata ne može i ne sme uticati osim u slučaju da organi komore donesu odluku o obustavi rada, koja, po odluci Upravnog odbora ne može trajati duže od tri dana, dok o toj meri ne odluči Skupština Advokatske komore Srbije, navedeno je u saopšenju.

Bez obzira na ovu statutarnu prepreku, Upravni odbor smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, "bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, a koji se odnose na pitanja koja se tiču života i rada svih advokata".

U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.