Izvor: eKapija | Petak, 10.04.2020.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi paket mera pomoći građanima i privredi - Subvencionisanje zarada za april i maj, povoljni krediti i po 50 EUR nezaposlenima

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Premijer Crne Gore Duško Marković predstavio je paket mera za pomoć privredi i građanima u uslovima krize izazvane koronavirusom, saopšteno je iz Vlade.

- Želim da okupimo i ujedinimo i snage i znanje. Da napravimo Savez za Crnu Goru, jer jedino zajedno, i jedino složno možemo pobediti sve izazove koje je nametnulo širenje ovog virusa. Država će, i u izmenjenim i teškim okolnostima, nastaviti da redovno i bez umanjivanja izmiruje svoje obaveze prema građanima i privredi - rekao je premijer Duško Marković.

Predložene mere koje je predstavio predsednik Vlade su:

- Subvencije za zatvorene delatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mera za suzbijanje epidemije morali da budu zatvoreni;

- Subvencije za ugrožene delatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usled mera za suzbijanje epidemije;

- Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja deteta mlađeg od 11 godina;

- Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;

- Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 meseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate.
Ove mere uključuju i olakšice za građane i olakšice za pospešivanje likvidnosti.

- Dodatno, Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mjere.

- Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u delatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

- Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dela računa za utrošenu električnu energiju, za mesece april, maj i jun, privredna društva u delatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja;
Paralelno, Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vreme trajanja mera.

- Svaki zatraženi povraćaj PDV-a će se realizovati u roku od najviše 45 dana a Uprava carina će limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga produžiti sa 30 na 60 dana za mesece april i maj za privredne subjekte u delatnostima čiji je rad zabranjen nardbom Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja epidemije.

Ovaj paket mera uključuje i podršku za sektor poljoprivrede i ribarstva, sa ciljem omogućavanja poljoprivrednih radova u realno mogućim rokovima:

- Od sektora poljoprivrede očekujemo snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, i zbog toga je Vladino opredeljenje da se pored više nego izdašnog agrobudžeta, poljoprivreda dodatno podrži kroz: jednokratnu pomoć privrednim ribarima, plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede, jednokratnu podršku korisnicima staračkih naknada, podršku kupovini domaćih proizvoda, podršku plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana, povoljne kredite za nabavku obrtnih sredstava i plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu, avansnu uplatu 80% pojedinih premija - istakao je Marković.

Dodatna podrška poljoprivredi označiće i nastavak politike ravnomernog regionalnog razvoja, sa posebnim fokusom na Sever Crne Gore.

Na kraju, Vlada će obezbediti i jednokratnu pomoć u iznosu od 50 EUR svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbeđenje.

Premijer je rekao da je suština svake od ovih mera da podrži zaposlenog koji radi i želi da stvara, kao i privrednika koji poštuje državu i njene ekonomske napore, čuvajući pritom svoje zaposlene.

- Svaki evro koji uložimo kroz ovaj paket mera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice. Crna Gora je u poslednjih nekoliko godina krupnim koracima koračala uzlazno, potvrđujući svoju sposobnost da se održivo razvija i da upravlja procesima sveukupnog prosperiteta. Naša dužnost je da učinimo sve kako bismo osigurali izlazak iz krize koja je zadesila ceo svet, pa i Crnu Goru i njene građane. Zbog toga, ovaj paket mera drugi je i siguran sam još veći i snažniji korak Vlade ka tom cilju. Zato verujem da će naš predlog, koji obuhvata brigu zaviše od 100.000 zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, zadobiti pozitivan odgovor dobronamernih, onih koji prepoznaju značaj i obuhvat ovih mera, dakle svih koji razumiju trenutak u kojem se nalazimo. Ovo je početak sveobuhvatnih ekonomskih mera koje ćemo postepeno preduzimati kako bi naša ekonomija nastavila putem kojim je do sada išla - zaključio je predsednik Vlade Duško Marković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE