NavMenu

EU razdor oko mera pomoći - Hoće li Nemačkoj biti bolje, ako propadne Italija?

Izvor: Beta/Tanjug Četvrtak, 09.04.2020. 17:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)Ilustracija
Ministri finansija Evropske unije zasedaju danas da bi prebrodili sukob oko hitnih finansijskih mera za otklanjanje preteće velike recesije i štete privredi zbog epidemije korona virusa, iako Holandija još uvek koči solidarno, a neizbežno ogromno zaduživanje cele Unije, dok Rim upozorava da bi blokada izazvala "propast evropskog sna".

Za oporavak evropske privrede su dati zahtevi za pokretanje "Maršalovog plana za Evropu", uvođenje solidarnih "evropskih obveznica" za uzimanje kapitala na finansijskom tržištu, kao i poziv da se krene u temeljit "Nju dil" (New Deal), poput velikog američkog plana izvlačenja privrede iz svetske recesije 1933-e, što predlaže francuski mesečnik Capital, koji zaključuje da je "Evropi potreban novi model razvoja".

Italijanski premijer Đuzepe Konte je u video intervjuu nemačkom dnevniku Bild predočio da se ne sme dogoditi da "operacija uspe, a pacijent umre". Konte je rekao da samo sve članice EU zajedničkim naporom mogu spasti Uniju od propasti zato što će, inače, svaka zemlja krenuti da se spasava sama za sebe uz tri, četiri, pet puta veće troškove i cenu.

On je postavio pitanje kako se može zamisliti da bi prepuštanje epidemijom teško pogođene Italije sopstvenoj sudbini moglo doneti neku korist Nemačkoj, jer je Italija drugo izvozno nemačko tržište u Evropi. Konte je ukazao na to da Evropa ne sme ni zaostati za Amerikom i Kinom koje su za otklanjanje ekonomske štete od korona virusa izdvojile sredstva od po 13% njihovog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Poljski list "Kritika politična" takođe upozorava da "ako Italija propadne, cena i šteta za evropsku ekonomiju - a istinski za evropski projekat u celini - biće mnogo veći nego cena kršenja budžetskih pravila u vreme velikih opasnosti".

Berlin i Bon su stavili do znanja da rade na kompromisnom predlogu za izdvajanje stotina milijardi evra potrebnih za podršku zdravstvu, a posebno privredama članica Unije.

Čini se da bi rešenje moglo biti da se ekonomsko spasavanje EU reši kroz neku vrstu "evroobveznica" ili fonda iza kojeg bi solidarno stajale, jamčile i bogate, severne članice, kao i "siromašne" zemlje Unije, čije argumente zastupa i Francuska.

Holandija se našla donekle usamljena u otporu "evroobveznicama", što dosad nisu bile voljne da prihvate ni Nemačka, Finska i Austrija, s obrazloženjem da na bogate članice EU bez dugova, s efikasnim privredama ne mogu da se prevaljuju dugovi manje uspešnih zemalja koje troše više negó što privređuju.

Sad je nagovešteno da Berlin i Pariz rade na nekom kompromisnom predlogu i francuski ministar finansija Bruno le Mer je izjavio da je "nezamislivo" da se ne dođe do rešenja i postavio pitanje: "Ostajemo li zajedno, ili razlaz?".

Francuski dnevnik Liberation je uveren da će "klub škrtih" u EU popustiti, italijanski dnevnik Corriere della Serasmatra da će "pući tikva" oko dogovora, dok komentator nemačkog radija "Dojčlandfunk" zaključuje da je "operacija spasavanja najširih razmera nužna i nositi ime 'Korona Maršal plan'".

Litvanski dnevnik Lijetuvos ritas ne gaji mnogo optimizma i kaže da kakve god, a biće teške, budu ekonomske i socijalne posledice korona virusa, sadašnji razdori oko spasa evropske privrede pokazuju da će "Sjedinjene države Evrope ostati samo Čerčilov literarni san".


Merkel odbacila zahtev Italije za zajedničkim EU obveznicama


Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas, 9. aprila, zahteve Italije da se zajedničkim obveznicama evrozone ublaži ekonomski uticaj pandemije korona virusa i dodala da će Nemačka podržati druge instrumente za pomoć zemljama koje su teško pogođene krizom.

- Razgovarala sam dugo danas sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom i složili smo se da postoji hitna potreba zasolidarnošću u Evropi koja prolazi kroz jedan od svojih teških perioda, ako ne i najtežih - rekla je Merkelova, preneo je Rojters.

- I Nemačka je spremna za tu solidarnost i posvećena joj je - istakla je nemačka kancelarka i dodala da dobrobit Nemačke zavisi od dobrobiti Evrope.

- Sada, koji instrumenti su pogodni za tu svrhu, ovde postoje različiti pogledi - navela je ona.

Znate da ne verujem da bi trebalo da imamo zajednički dug zbog situacije naše političke unije i zato mi to odbijamo, dodala je ona tokom konferencije za novinare.

Prema njenim rečima, ima toliko načina da se pokaže solidarnost. - I ja verujem da ćemo pronaći dobro rešenje - zaključila je Merkelova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.