NavMenu

VUČKOVIĆ: Neće biti dupliranja plata zbog državnih minimalaca

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.04.2020. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Ukoliko poslodavac već isplati zaradu zaposlenom, prijavljenom na minimalac, očekuje se da novac koji kasnije država uplati, neće biti utrošen kao uvećanje, tj. "dupliranje" zarade, pojasnio je danas Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta Srbije, na četvrtoj po redu onlajn konferenciji koju je organizovala Srpska asocijacija menadžera (SAM) u saradnji sa ICT Hub-om na temu "Kako prilagoditi poslovanje".

Naime, na pitanje upućeno učesnicima konferencije, da li će preduzeće sebi zadržati pomoć od 30.374 dinara jer je već isplatilo platu ili će morati da zaposlenom uplati i pomoć, te bi u tom slučaju zaposleni, koji je do sada imao, inače, minimalnu zaradu - dobio duplo veću, Vučković je odgovorio da dupliranja neće biti.

- To je dobro pitanje na koje nemamo odgovor. Ne zna se redosled koraka. Sigurno je da neće biti dupliranja, tj. moći će da se novac od države iskoristi umesto da preduzeća plate. Samo da vidimo korake – rekao je on.

O načinu na koji će funkcionisati primenjivanje mera za ljude u firmama koji su na minimalcu a takvih je oko 60 do 70% u mikro, malim i srednjim preduzećima te i koje su obaveze poslodavca, Vučković kaže da ćemo konkretno rešenje uskoro videti.

- Preduzeća bi trebalo da dobiju sredstva za minimalce i da ih usmere zaposlenima. U međuvremenu, tri meseca neće morati da se plaćaju porezi i doprinosi. Videćemo kako će to tehnički biti rešeno - rekao je on.

Kako je juče najavljeno moguće je i zatvaranje velikih preduzeća na sedam, ili na 14 dana.

Na pitanje kakve bi to posledice izazvalo te da li je takva mera moguća bez selektivnog pristupa, poput izostavljanja proizvođača hrane iz te mere, Vučković je rekao da nije čuo za najavu ali da ne vidi potrebu za tom merom.

- Ja, iskreno, nisam čuo za tu najavu. Mislim da nije moguće a ni potrebno da bude kolektivnog zatvaranja – rekao je on.

On je objasnio da će navedene mere biti uplaćene svima jednako što se tiče msp a velikim preduzećima 50% samo za privremeno odsutne radnike. - Tako je bar najavljeno – rekao je on.

U pitanju je kako kaže nepovratni iznos a na pitanje oko pojašnjenja da li se i dalje uplaćuje akontacija poreza na dobit preduzeća, Vučković kaže:

- Biće odloženo. Uredba će precizirati datume.

Vučković je danas na webinaru rekao i da će Srbija ove godine usled krize sa pandemijom koronavirusa morati da se zaduži 6,5 mlrd EUR na međunarodnom tržištu.

- Mere za pomoć privredi koje je donela Vlada Srbije nameću novi trošak budžetu, zaduživanje je izvesno, ono će ovoga puta na međunarodnom nivou biti teže i skuplje jer sada svi hrle tamo - zaključio je on.


Pomoć od 100 EUR

Vučković se osvrnuo i na najavljenu meru pomoći 100 EUR svakom punoletnom građaninu. Na pitanje zašto su maloletna lica izuzeta od planirane mere davanja pomoći u iznosu od 100 EUR, budući da su neke države uvele pomoć svim građanima, Vučković odgovara:


- Niko s kim možemo da se poredimo nije dao građanima direktnu pomoć. SAD da, ali oni nemaju javno zdravstvo. Bolje je bilo taj novac sačuvati da se usmeri na one kojima je zaista potrebno - odgovorio je Vučković.

On je na pitanje da li će predlog mera ostati samo slovo na papiru, kao što su bile Dinkićeve akcije, izrazio uverenje da neće.

- Mislim da neće, primenjivaće se. Videćemo za meru 100 EUR da li će odustati – rekao je on.

Podsetimo Fiskalni savet je juče objavio saopštenje u kojem je ocenjeno da je zaduživanje države načelno opravdano, kao i većina planiranih mera, ali da treba odustati od davanja 100 EUR građanima.


Isplata dividendi ili ne?

Dejan Ranđić, direktor DNA Communications & ICT Hub, jedan od moderator konferencije, pojasnio je deo uredbe koja spominje zabranu isplate dividendi.

On je podsetio da se zabrana primenjuje od aprila i da se odnosi na sve privredne subjekte koji žele da budu korisnici mera.

- Dakle, možete da podižete dobit, ali onda se diskvalifikujete za korišćenje mera - istakao je Ranđić.


S.Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.