Izvor: Beta | Četvrtak, 09.04.2020.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mere Vlade za preduzeća iz ugla banaka - Potrebna što brža realizacija

Ilustracija (Foto: cozyta/shutterstock.com)
Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragoljub Damljanović ocenio je da je neophodna brža primena i realizacija mera pomoći privredi koje je donela Vlada Srbije usled pandemije korona virusa. Damljanović je na onlajn konferenciji "Mere Vlade za preduzeća: iz ugla banaka", izjavio da je paket mera od velikog značaja i da one imaju za cilj da sačuvaju zaposlenost u najvećoj mogućoj meri.

- Nedostaju dodatne uredbe u našem radnom pravu koje bi olakšale poslovanje poput trenutne nezaposlenosti, zaposlenosti na nepuno radno vreme. To je ono što bi dugoročno moglo da zaštiti zaposlenost - kazao je Damljanović.

Rukovodilac "Digital i Marketing divizije" Credit Agricole banke Marijana Cupara istakla je da su Vlada i Narodna banka brzo odreagovale na kriznu situaciju i da banke svakodnevno dobijaju nove instrukcije za poslovanje.

- Moratorijum je dobra mera za jako pogođene industrije i treba još malo vremena da se i sve ostale mere realizuju. Bitno je brzo i transparentno odreagovati na čitavu situaciju i raditi na animaciji naših klijenata, što nam digitalizacija naših usluga znatno olakšava - navela je Cupara.

Predsednik izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović ocenio je da je jako bitno zaštiti zaposlene i privredu i vidi mere Vlade kao dobro sredstvo u ostvarivanju tog cilja.

- Ove garantne šeme su jako bitno sredstvo i trudićemo se da zaštitimo naše klijente, ali bitno je znati da bez podrške države, banka često ne može pomoći onima koji su najugorženiji. Važno je i da sa državnim institucijama poput katastra i ostalih uspostavimo bolju i digitalizovaniju komunikaciju u ovoj situaciji - rekao je Mihajlović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.