Izvor: RTS | Četvrtak, 09.04.2020.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pirotski farmeri traže pomoć države - Zbog zatvaranja pečenjara i restorana, 10.000 jaganjaca nema ko da kupi

Ilustracija (Foto: Heath Johnson/shutterstock.com)
Ovog proleća pirotski farmeri tržištu nude više od 10.000 jaganjaca. Zbog zatvaranja pečenjara i restorana, tradicionalni kupci jagnjetine iz svih krajeva Srbije, više ne dolaze u Pirot. Zato je većina farmera u problemu, jer nema kome da proda jagnjad.

Cena je ista kao i prethodnih godina, od 270 do 300 dinara za kilogram žive vage. Jagnjad su pristigla za prodaju ali kupaca nema niotkuda.

- Nama su vezane ruke, jaganjci su stigla za prodaju, telci su stigli za prodaju, problemi su ogromni. Javljaju se nakupci, daju nam male cene, ubijaju nas - žali se Dragan Mladenović iz sela Temska.

Predrag Jović iz istog sela upozorava da jagnjad svaki dan poskupljuju sama sebe.

- Tu treba koncentrat, treba zrnasta hrana, seno nestaje, za ovčare ne znam kako ćemo da obezbedimo dozvole za kretanje po ataru, to će isto biti veliki problem - zabrinut je Jović.

Negica Mladenović predlaže da država otkupi u ovoj situaciji višak.

- Imaju kasapnice i hladnjače, a pare ne mora sad da nam daju, neka daju kad imaju, samo da nas spasu - izričita je Negica Mladenović.

Gradska uprava pozvale je mesare, trgovce pa i građane da kupuju meso od lokalnih proizvođača.

- Bojim se da postoji realna šansa da zbog nemogućnosti prodaje jagnjadi i zarade koju su planirali naši stočari dođe i do smanjenja broja ovaca - upozorava Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

To bi uništilo ionako desetkovani stočni fond na Staroj planini. Zato malobrojni farmeri traže pomoć.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.