Izvor: Tanjug | Četvrtak, 09.04.2020.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusija postigla naftni sporazum sa OPEK-om

Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)
U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14% smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopštio je danas neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike, preneo je TASS.

- Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno - rekao je juče zvaničnik Kremlja.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Očekuje se da danas bude održana video sednica zemalja OPEK o smanjenju svetske proizvodnje nafte.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEK istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Naime, zbog neuspešnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja korona virusa u svetu i pada potražnje za naftom na svetskim tržištima, cena nafte po barelu pala je na 22 USD, najniže u poslednje dve decenije.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima "crnog zlata" da se uključe u njih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.