Izvor: eKapija | Sreda, 08.04.2020.| 18:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kad sve ovo prođe, idemo u - Rajačke pimnice (FOTO)

Rajačke pivnice (Foto: Rajko R. Karišić)
Pričali smo pre neki dan o lepoj maštariji u ovim danima, o putovanju lađom iz Beograda, Dunavom do Kladova i dalje, sa zaustavljanjima na mnogim lokacijama koje prosto mame svojom lepotom.

Ta "Dunavska priča" biće pravi evropski turistički biser u budućnosti, a negde pri kraju ture, biće lepo otići i u našu Negotinsku krajinu i videti divne Rajačke pivnice.

Rimljani su znali da se u današnjoj Negotinskoj krajini može praviti čarobno vino, sa uticajima vazdušnih struja sa Crnoga mora i sa svetlošću i toplinom koju je Bog podario ovim krajevima. Od Rimljana pa do danas se tamo pravilo grožđe i vino, danas se čak i neki Francuzi preseljavaju u Krajinu, želeći da među prvima zauzmu ovu čarobnu teritoriju, dok je drugi ne otkriju.

Negotinci su naučili da prave vino poodavno, a otkrili su i kako ga treba čuvati i piti, pa su napravili pivnice iliti pimnice, kamena sela za skladištenje, čuvanje i negovanje vina, a naravno i "pijenje" vina sa dragim gostima.

Od reči "pijmo" nastalo je ime "pimnice", a danas je mnogo češće u upotrebi "pivnice", iako se tamo pivo ne pije, jer je to jeres, pored ovih divnih vina.

Danas su delimično očuvane Rajačke i Rogljevačke piv(m)nice, koje se nalaze u mestima Rajac i Rogljevo. Šteta je što njihova obnova ne ide brzinom koja bi se zasigurno odigrala u nekim sređenijim zemljama, ali, kad god dođete u budućnosti, pimnice će biti sve lepše i lepše, pravo hedonističko carstvo.

Jednog dana biće tu i lepog puta između Rajačkih i Rogljevačkih pimnica, ali i vinskog i vinogradarskog muzeja. Zato treba da dođete sada, kada je sve sa jakim šmekom prošlosti, a i za neku godinu, kada strani turisti otkriju ovaj biser.

Ono što vas sada čeka, svojim foto-aparatom nam je dočarao naš poznati fotograf Rajko Karišić.

Zato, čim dođe leto, put pod noge, pravo u pim(v)nice.


Fotogalerija
Rajačke pimnice

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.