NavMenu

Pad svetske trgovine do 32% u 2020.

Izvor: Beta Sreda, 08.04.2020. 17:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Svetska trgovina bi ove godine trebalo da zabeleži pad između 13 i 32% zbog pandemije korona virusa, što je više nego 2008. kada je bila svetska finansijska kriza, ocenila je danas Svetska trgovinska organizacija (STO).

Trgovinska razmena koja je već otežana zbog tenzija između Kine i SAD i neizvesnosti vezane za Bregzit, zabeležiće "dvocifren" pad u "gotovo svim regionima" u svetu, posebno sa ozbiljnom korekcijom izvoza iz Severne Amerike i Azije koje bi mogle da zabeleže pad od preko 40%, odnosno 36%.

Evropa i Južna Amerika bi mogle da imaju pad već od 30%.

- Neposredan cilj je obuzdavanje pandemije i ublažavanje ekonomske štete nanete pojedincima, kompanijama i zemalja - izjavio je generalni direktor STO Roberto Azevedo, koji je pozvao političke zvaničnike da počnu da prave planove za period posle pandemije.

Prema predviđanjima STO, ova kriza će "verovatno imati veće posledice po trgovinu nego međunarodna finansijska kriza iz 2008-2009".


Iako su ove dve krize u određenom pogledu slične, posebno što se tiče intervencije vlada u cilju podrške preduzećima, razlikuju se po samoj prirodi pandemije i merama koje su preduzete.

- Zbog ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja koja su uvedena da bi se zaustavilo širenje bolesti, ponuda radne snage, transport i putovanja su sada direktno pogođeni - ističe STO.

STO zato ukazuje da su "čitavi sektori nacionalnih privreda zatvoreni, poput hotela, restorana, trgovina, turizma i značajan deo proizvodne delatnosti".

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.