NavMenu

FS: Zaduživanje države načelno opravdano, ali treba odustati od davanja 100 EUR građanima

Izvor: Beta Sreda, 08.04.2020. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Fiskalni savet ocenio je danas da je u načelu opravdano planirano veliko zaduživanje Srbije, veće od 3 mlrd EUR za smanjenje negativnih ekonomskih posledica pandemije korona virusa, uz uslov da mere budu ekonomski racionalne, da se na vreme obezbedi njihovo finansiranje i da budu sprovedene bez kašnjenje, ali se ocenjuje da Vlada Srbije treba da odustane od najavljene pomoći od 100 EUR punoletnim građanima.

- Iako Fiskalni savet načelno podržava snažnu državnu intervenciju koja je u ovom trenutku i opravdana i potrebna, naša analiza pokazuje da uspeh planiranog programa presudno zavisi od sledeća tri činioca: da sve mere iz programa budu ekonomski racionalne, da se na vreme obezbedi njihovo finansiranje i da njihovo sprovođenje bude efikasno i pravovremeno, odnosno bez kašnjenja - navedeno je u saopštenju.

Prema oceni Fiskalnog saveta "većina planiranih mera opravdana i u skladu je sa dobrom međunarodnom praksom, osim isplate 100 evra punoletnim građanima koja je potpuno neprimerena".

Mere koje su usmerene ka privredi i zaposlenima u privatnom sektoru odnose se na odlaganje poreskih obaveza, budžetsku pomoć za isplatu zarada i za povećanje likvidnosti, a koštaće budžet oko 2,5 mlrd EUR i Fiskalni savet ih ocenjuje pozitivno.

- Trošak nesprovođenja ovakvih mera bio bi daleko veći od 2,5 mlrd EUR Međutim, najavljena isplata 100 EUR svim punoletnim građanima Srbije koja će koštati budžet skoro 600 mil EUR (kojima budžet ne raspolaže) – višestruko je loša - naveo je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, "ova mera je ekonomski neefikasna jer ne može da utiče na osetno i održivo ubrzanje domaće privrede, socijalno nefokusirana jer najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je potrebna finansijska pomoć (što bi jedino imalo smisla u ovom trenutku) i fiskalno neodgovorna jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast".


- Nejasan je bilo kakav smisao politike koja defakto znači da će država pokloniti građanima po 100 evra tako što će ih pre toga zadužiti za tih istih 100 evra, ali s kamatom - naveo je Fiskalni savet i pozvao Vladu Srbije da odustane od ove mere.

U oceni antikriznog programa ekonomskih mera Fiskalni savet podseća da je Srbija, kao i gotovo sve zemlje pogođene epidemijom, odlučila da reaguje na ekonomsku krizu snažnom državnom intervencijom sa idejom da se pomogne što većem delu privatnog sektora da opstane, odnosno da trenutni pad poslovne aktivnosti ne dovede do trajnog i prekomernog gašenja radnih mesta i ogromne štete za građane, privredu, a posledično i za same javne finansije.

Fiskalni savet je međutim ukazao da će planirane mere koštati poreske obveznike više od 3 mlrd EUR, što je trošak za koji država trenutno nema raspoloživih sredstava, zbog čega će Srbija morati u kratkom roku snažno da se zaduži, "a taj dug vraćaće s kamatom svi građani u godinama nakon završetka krize".
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.