NavMenu

Majčina dušica, nenadmašan lek za sve - Čisti pluća, creva, kožu, ublažava bolove

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 07.04.2020. 19:34
Komentari
Podeli
Majčina dušica je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka: upotrebljava se "skoro za sve" – od lečenja prehlade, do "ubijanja" raznih mikroba.

Poštovanje u narodu i široku primenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksičan sastojak pa se može piti bez vremenskog ograničenja i u neograničenim količinama.

Poznata je i po nazivima popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dve kaščice majčine dušice zadovoljava čak 20% dnevnih potreba organizma za gvožđem, a odličan je izvor i mangana, minerala koji poboljšava funkcionisanje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, te pomaže formiranje hrskavice.

Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko celog leta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 časova prepodne do popodnevnih sati, jer je u to vreme najmirisnija.

Ne čupa se, već se cela biljka seče odgovarajućim makazama. Suši se u tankom sloju, na toplom mestu i na promaji, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptičko delovanje, delotvoran je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspehom primenjuje protiv kašlja kod dece. Pošto je vrlo ukusan i lepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspešno djluje i protiv crevnih parazita, naročito dečjih glista.


Čajna mešavina

U jednakim delovima pomešana s bokvicom, majčina dušica je dokazan lek protiv oboljenja disajnih puteva – posebno protiv prekomerne sluzi u bronhijima i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja.

Čaj od mešavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Konzumira se svež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba ga piti svakih sat vremena.


Jastuk kao oblog

Majčina dušica, kamilica i hajdučka trava – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao oblog kod različitih bolova (u stomaku, zglobovima…).


Za ispiranje usta

Ako je vaše dete malo veće, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a takođe ublažava upalu grla, jača zubno meso i osvežava dah. Osim toga, pomaže u čišćenju kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutro procediti i grgoriti, ili ispirati bolna mesta tokom dana. Isti postupak mogu sprovoditi i odrasli.


Kupka

U kadu s toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dete bude u kupki oko pola sata pre spavanja.

Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!


Priprema čaja od majčine dušice

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži lekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenoj posudi oni ispare, pa takav čaj nema lekovita svojstva, zato ga kuvajte poklopljenog.

Takođe lekovitih sastojaka nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuvali dobar čaj, kaščicu majčine dušice prelijte s dva decilitra kipuće vode, poklopite, i posle pola sata procedite. Zasladite medom i dajte detetu da pije tri do četiri šoljice čaja na dan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.