Izvor: eKapija | Utorak, 05.01.2010.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spremni za velike investicije – opština Kula raspoložena za privatno-javna partnerstva u oblasti industrijske proizvodnje, agrobiznisa i turizma

Mali Stapar
Mali Stapar (Foto: b)
(Velibor Milojičić, predsednik SO Kula)

Opština Kula radi na stvaranju ambijenta za privlačenje investitora, a Ekonomski forum "Bačka 09" koji smo organizovali krajem 2009. godine će nam u tome sigurno pomoći. Taj skup, na kome je učestvovalo više od 150 privrednika, pokazao je svim potencijalnim investitorima da ovde u Kuli i u regionu postoje ljudi koji pozitivno razmišljaju i koji su spremni da stvore povoljne uslove za sve koje žele da unaprede svoje poslovanje i ujedno privredu Bačke, kaže za "eKapiju" Velibor Milojičić, predsednik SO Kula.

Prema rečima Milojičića Kula nudi mogućnost da se ulaže u nekoliko industrijskih sektora, agrobiznis i turizam.

Industrijski sektor - realizacija daleko ispod nivoa mogućnosti

Kada je o industrijskom poslovanju reč, opština Kula, sa 7 industrijskih zona, spremna je da zemljište koje je u njenom vlasništvu ustupi investitorima po povoljnim cenama. Atraktivne cene zemljišta, povoljan geografski položaj Kule (blizina mađarske i hrvatske granice), kao i cenovno pristupačna i kvalifikovana radna snaga predstavljaju konkurentne pogodnosti te opštine. "Hellenic Sugar", "Euro-in", "PG Lorenzetti" su samo neke od stranih kompanija koje su prepoznale potencijale i investirali u opštinu Kula.

U toku je izgradnja i industrijske zone ,"Blok 66" u Kuli, koja će omogućiti infrastrukturne uslove za privlačenje domaćih i stranih investitora, start-up i programe razvoja privrednih aktivnosti sa ciljem otvaranja novih radnih mesta i unapređenja kvaliteta života. Ukupna površina zone je 85,85 hektara, a vlasnik projekta je opština Kula.

Industrijska zona, "Blok 66" je locirana između Kule i Vrbasa duž glavog puta M-3. Potrebna je izgradnja kanalizacionog sistema i trafostanice (do 630 KW), a postoje i uslovi za izgradnju razvijene gasovodne mreže.

Na pitanje da li bi bilo moguće proširiti neke od zona, Milojičić za naš portal kaže:

- Kada bi bilo sreće, pa da nam postojeće površine industrijskih zona budu male, mi imamo dosta zemljišta pored puta koje bismo mogli da prenamenimo i preparcelišemo.

Mali Stapar
Mali Stapar (Foto: b)

Agrobiznis

Opština Kula raspolaže sa 42.818,5 ha obradivog zemljišta, visokog proizvodnog kvaliteta, koje uz povoljne klimatske uslove i veliko bogatstvo vodnih resursa predstavlja veliki potencijal za intezivnu ratarsku poljoprivrednu proizvodnju i razvoj uspešnog agrobiznisa. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u državnom posedu je 10.059 hektara. U opštini je razvijena i detaljna mreža meliorativnih kanala, sa osnovnom kanalskom mrežom kao okosnicom, iz koje se mogu planirati sistemi za navodnjavanje čime bi se poljoprivredna proizvodnja pospešila i učinila znatno produktivnijom. Razvoj i unapređenje agrobiznisa, za koji postoji kvalitetan sirovinski potencijal, odgovarajući prostorni uslovi, kvalifikovana radna snaga, nameće se kao veoma perspektivno usled velike zainteresovanosti tržišta u okruženja, koja mogu da apsorbuju ovu proizvodnju.

Turistički potencijal bačke opštine

Lokalitet Mali Stapar sa svojim prirodnim lepotama predstavlja pogodno mesto za izgranju smeštajnih kapaciteta za nautički i izletnički turizam.

Mali Stapar
Mali Stapar (Foto: b)

Aktuelan je projekat izgradnje banjsko-turističkog centra "Razvala" koji bi trebalo da iskoristi prirodne izvore termalnih voda u regionu Razvale i ponudi rehabilitaciju i sportsku rekreaciju korisnicima iz celog regiona. Po urbanističkom planu opštine Kula ovaj projekat je svrstan u segment turističke rekreacije. Za izgradnju geotermalnog izvora je potrebno tri meseca, dok je za izgradnju turističko-rekreativnog objekta, "Razvala" potrebno godinu dana. Izrada projekta i detaljno hidro-geološko istraživanje, istraživanje i eksploatacija hidro-termalnih izvora i hidro-dinamičko istraživanje vrede 30 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Kula i AP Vojvodina.

Izgradnja banjskog i turističkog centra je procenjena na 10 mil EUR. Vlasnici projekta su opština Kula i privatni investitori. Prema rečima njenih čelnika, opština je spremna da prihvati javno-privatna partnerstva u izgradnji turističkih objekata.

Grinfild i braunfild investicije

Najznačajniji potencijali za grinfild investicije u Kuli su u oblasti prehrambene industrije koja se oslanja na razvijenu sirovinsku bazu, proizvodnju u oblasti novih tehnologija, kao i banjsko-turističkog, zdravstveno-rekreativnog i drugih vidova turizma.

Potencijala za braunfild investicije ima više, počev od proizvodnje tekstila i odevnih predmeta (fabrika štofova "Sloboda"), metaloprerađivačke industrije (fabrika armature "Istra"), proizvodnje nameštaja (fabrika nameštaja "Kramer"), pa do aktiviranja kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji prevashodno u stočarstvu i vinogradarstvu.

Kula raspolaže velikim potencijalima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Potencijali leže u poljoprivrednom otpadu, geotermalnim izvorima, snazi vetra, kao i sunčevoj energiji.

Putna povezanost

Opština Kula se nalazi na plodnoj vojvođanskoj ravnici na raskršću između Novog Sada (52 km), Sombora (40 km) i Subotice (60km). Od Beograda je udaljena 132 km. Bački Breg, granični prelaz sa Mađarskom je na 66km, a na 38km se nalazi Dunavska luka Bogojevo i granični prelaz sa Hrvatskom. Magistralni put M-3 prolazi kroz opštinu, dok je međunarodna železnička pruga (Beč-Budimpešta-Beograd) na samo 10 km od lokalne pruge Sombor-Sivac-Crvenka-Kula-Vrbas koja prolazi kroz opštinu. Kanal Dunav-Tisa-Dunav takođe prolazi kroz opštinu Kula.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE