Izvor: Večernje novosti | Utorak, 07.04.2020.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Galenici spremni da prave hlorokin

Ilustracija (Foto: Pavel Kubarkov/shutterstock.com)
Galenika Beograd, uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za Novosti Rikardo Vijan Markes, generalni direktor Galenike a.d. Beograd.

On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Republike Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog leka.

Čeka se, naime, odgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojeg je predsednik Aleksandar Vučuć zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam da Sanofi Paster (Sanofi Pasteur).

Novostima je u petak u ovoj fabrici lekova potvrđeno da od momenta pristizanja supstance, koju su bezuspešno pokušavali da nađu sami, u roku od sedam dana mogu da proizvedu lek.

Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lekove (EMA), upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju Covida 19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima".

Ovaj, kao i svi drugu lekovi protiv Covida 19, primenjuje se zapravo eksperimentalno, jer leka karakterističnog za ovu bolest nema. Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju Covida 19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

Oba leka mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.