NavMenu

Grčki lekari: Na plaže verovatno od jula

Izvor: Beta Utorak, 07.04.2020. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Grčki lekari procenjuju da bi popuštanje restrikcija zbog pandemije novog koronavirusa u njihovoj zemlji moglo početi u maju, a jula će se verovatno moći i na plažu, preneo je sajt vesti in.gr, uz ocenu da su njihove procene "opimistične", dok ima onih koji upozoravaju da ni tada život neće biti kao pre pandemije.

- Teško je predvideti budućnost, ali Grčka radi veoma dobro - rekao je za državnu novinsku agenciju APE-MPE predsednik Nacionalnog saveta Grčke za istraživanje tehnologije i inovacija Emanuil Dermicakis, profesor genetike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ženevi i direktor Centra za genetiku "Health 2030".

- Ako znatno opadne broj obolelih i umrlih, razgovaraćemo o ublažavanju mera. Verujem da će od maja mere početi da popuštaju, ali postepeno, po strategiji, s prioritetima. Verujem da će ljudi u julu moći komotnije da idu na plaže, a možda i da putuju na ostrva. Ali sve to samo ako razvoj bude kakav je sada - rekao je taj genetičar.

Sa 11 miliona stanovnika, Grčka po podacima od ponedeljka uveče ima 1.755 obolelih, ukupno 79 umrlih (šest više nego dan ranije) i 78 ozdravelih.

Dermicakis smatra da je "genetski profil pacijenta, u kombinaciji s genomskim profilom korone u velikoj meri odgovoran za ogromne razlike primećene u kliničkim simptomima od osobe do osobe" i dodaje da je to poznato i s hepatitisom, AIDS-om i mnogim drugim zaraznim bolestima.


April presudan

April je presudan za koronavirus u Grčkoj, rekao je za atinsku TV-MEGA profesor kliničke virusologije na Univerzitetu na Kritu Jorgos Survinos, koji je i član Upravnog odbora Grčke organizacije za javno zdravlje (pandan Institutu "Batut" u Srbiji).

Survinos je objasnio da je april presudan, jer je već prošao značajan deo perioda "postepenog razvoja i širenja koronavirusa u društvu", a od presudnog je značaja da to i dalje bude postepeno.

On zato smatra da će brojevi i dalje rasti, da još nije dostignut vrhunac širenja, te "kada trend krivulje bude silazni, tada ćemo moći da razgovaramo o izmeni mera ograničenja i možda njihovom postepenom popuštanju".

- Ali ne očekujem da će se to dogoditi u aprilu. Povoljniji scenario je početak maja - rekao je Survinos.


Bolesno manje od 1% stanovništva

Profesorka pulmologije Anastasia Kotanidu rekla je takođe za TV-MEGA da je Grčka "u vrlo dobroj fazi" i da zasad zdravstveni sistem može da reaguje na sve slučajeve.

Kotanidu je naglasila da je razlika između Grčke i drugih zemalja to što je ona blagovremeno preduzela mere za ograničavanje širenja koronavirusa.

Vanredna profesorka epidemiologije i medicinske statistike na Univerzitetu u Atini Vana Sipsa očekuje "vrlo brzo trend pada krive", mada upozorava da to "vrlo lako može da se promeni i pobegne" ponovo naviše.

- Zato još moramo ostati pod merama koje moramo iskoristiti kao pomoć naporima našeg zdravstva . rekla je ona za atinsku TV SKAI.

Profesorka Sipsa očekuje da će se već ove nedelje smanjiti broj pacijenata koji iziskuju intenzivnu negu, a istakla je da je po njenim proračunima, bolesno manje od jedan odsto stanovništva Grčke.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.