Izvor: eKapija | Ponedeljak, 06.04.2020.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predrag Kon, epidemiolog - biografija

(Foto: YouTube/Screenshot)
Epidemiolog Predrag Kon rođen je 1955. u Beogradu, a sa samo nekoliko meseci, zbog očeve službe, odlazi u Njujork gde je živeo do sedme godine.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radio je 15 godina, a bio je i ratni epidemiolog.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, 1991. i 1992. bio je referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu na području Krajine i Zapadnog Srema i načelnik odeljenja za medicinsku informatiku u 1. Armiji do 1995.

Načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd bio je od 2001. do 2014. Od 2014. dolazi na poziciju savetnika Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje,

Trenutno je Načelnik je Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kon je bio koordinator projekta "Jačanje nadzora nad zaraznim bolestima u Srbiji" Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, od 2005. do 2008. godine. U dva mandata, od 2002. do 2010. godine, bio je član Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U vreme epidemije SARS-a (2003), postavljen za šefa tima epidemiologa u sklopu iste radne grupe, prenosi Istinomer.

Učestvovao je u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. godine i izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima 2006. i 2017. godine.

Bio je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa od 2005. do 2010. godine i rukovodio preventivnim aktivnostima u toku pandemije gripa 2009. godine.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva.

Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Kon je u jeku pandemije koronavirusa na Fejsbuku objavio kako je vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju, a na taj potez su ga, kako je objasnio, naveli napadi na njega i Krizni štab.

Međutim, ubrzo, a nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić saošteno je da je dogovoreno da Kon nastavi da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije covid-19 u Srbiji.


O porodici i precima

Otac Andrija Ernest Kon, kao rezervni oficir vojske Kraljevine Jugoslavije odveden je u nemačke logore i sa Rafaelom Blamom, Aleksandrom Levijem i mnogim drugim Jevrejima neko vreme bio je zatvoren u baraci broj sedam, u kojoj je postojala tajna radio stanica.

- Moj dobri otac preživeo je Holokaust u logorima u Osnabriku i Nirnbergu. Kad se vratio iz ropstva u Beograd, radilo se na obnovi zemlje - rekao je Kon.

Predragova majka Danica, rođena je u Aleksincu, u čuvenoj trgovačkoj porodici Živković. Deda po majci, Mihailo Živković, bio je blagajnik Aleksinačke štedionice, trgovac i gostioničar, prenosi portal Indeks.

Predrag ima starijeg brata Jovana, dugogdišnjeg direktora u Institutu Mihajlo Pupin i sestru koja je početkom devedesetih godina sa porodicom otišla u Izrael.


O veri i naciji

- Ja jesam Jevrejin, bar se tako delkarišem, iako mi je majka Srpkinja, a Srbija moja voljena domovina - ističe.

- U mom domu se obeležavaju hrišćanski i jevrejski praznici - kaže Kon. Između ostalog, proslavlja Svetog Stefana, majčinu devojačku slavu.


Redovno se vakciniše

- Ne plašim se gripa, ali se redovno vakcinišem od 28. godine - rekao je Kon, koji ne puši od 1997, kad je saznao da srčani bolesnik i da boluje od dijabetesa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.