Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 06.04.2020.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mere za pomoć privredi RS teške 420 mil EUR, zaduživanje između 250 i 300 mil EUR

Zora Vidović (Foto: YouTube/screenshot)
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će sve intervencije koje Vlada planira da realizuje zbog virusa korona dostići iznos od 840 mil KM (420 mil EUR).

Vidović je rekla da već imaju određene izvore kao što su međunarodne finansijske institucije, zaduživanje na međunarodnom tržištu, izdavanje hartija od vrijednosti na domaćem tržištu, donacije i slično.

- Ta konstrukcija je zaokružena. Ne kažem da sada imamo ta sredstva na raspolaganju, ali imamo izvesnu situaciju da ćemo to obezbediti. Našli smo izvore da budžet bude likvidan i da isplaćuje sve obaveze. Moraćemo da se zadužimo između 500 i 600 mil KM (250-300 mil EUR) - naglasila je Vidović za ATV, a prenela Srna.

Prema njenim rečima, u četvrtak su razgovarali sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i rečeno je da BiH treba da dobije kredit u iznosu od 330 mil EUR.

- Mi sada treba da dogovorimo podelu između Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), a kada to dogovorimo biće potpisan ugovor, ta sredstva će biti operativna i služiće isključivo za saniranje ove situacije. Mi smatramo da odnos raspodele treba da bude 60:40 u korist FBiH, a oni smatraju da je to 70:30 - rekla je Vidović za ATV.

Prema njenim rečima, MMF nije postavljao uslove, nego je preporučio da bude usvojen budžet institucija BiH, da FBiH promeni Zakon o dohotku, kao i da ne budu dirane rezerve u Centralnoj banci BiH.

Ona je dodala da je završen aranžman sa Svetskom bankom, a reč je o pomoći za lekove, da Srpskoj pripadaju 14,2 mil USD i taj novac trebalo bi da bude na raspolaganju naredne sedmice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.