Izvor: bankar.me | Ponedeljak, 06.04.2020.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tržište nekretnina u Crnoj Gori zasad stabilno - U narednom periodu ne očekuju se značajnija pomeranja i veće oscilacije u cenama

(Foto: alexkich/shutterstock.com)
Tržište nekretnina u Crnoj Gori za sada je stabilno i verujem da u narednom periodu neće biti značajnijih tržišnih pomeranja, naročito ukoliko Vlada stimulativnim merama dodatno pomogne, procenjuje Milovan Novaković, šef kancelarije međunarodne kompanije Colliers International za Crnu Goru.

Novaković smatra da će, ukoliko potraje epidemija izazvana virusom Covid-19 biti poteškoća u poslovanju na tržištu nekretnina i da će teško opstati neka preduzeća koja već imaju hronične poteškoće likvidnosti i solventnosti.

- Bojim se da će efekat koji ovaj virus ima na stariju populaciju imati i na neke kompanije. Preduzeća i pojedinci koji hronično imaju problema sa likvidnošću i solventnošću, koja se bave ovom ali i drugim industrijama, biće najviše pogođena. I da neka preduzeća i neki privrednici neće preživeti. To je, nažalost, surova realnost - u industriji posredovanja u prodaji nekretnina neminovno je takozvano "čišćenje tržišta", bez obzira na Covid-19 - zaključuje Novaković u razgovoru za Bankar.

Mediji prenose da u najteže pogođenim zemljama drastično raste ponuda vila i apartmana. Novaković kaže da su
stanja na svim tržištima reflektovana odnosom između ponude i tražnje.

- Globalno posmatrano, bez obzira na novonastalu situaciju, na određenim tržištima je zabeležena akumulacija ponude koja je prevazilazila tražnju za ponuđenim proizvodom i taj disbalans je glavni razlog pada cena. Konkretno, to je bio slučaj u Dubaiju - značajna ponuda stambenih nekretnina u odnosu na postojeću tražnju je uzrokovala pad cena i pre virusa kovid-19. Valja se podsetiti da je pad cena u poslednjih pet godina, pre pandemije, iznosio 30 do 40%, zavisno od konkretnog projekta - kaže Novaković.

Kada je reč o tržištu Crne Gore, sagovornik portala Bankar kaže da je bitno napraviti razliku između plasmana proizvoda (stanova i kuća) namenjenih domaćem tržištu i onih čiji su potencijalni kupci "second home buyers" - stranci.

- Podgorica je već tradicionalno tržište koje apsorbuje najviše stambenih transakcija u Crnoj Gori i taj se trend nastavio u 2019. i u prva dva meseca 2020. godine. Zbog novonastale situacije beležimo određene otežavajuće okolnosti oko organizacije same procedure pokazivanja lokacija i zatvaranja transakcija, ali je tržište generalno -stabilno. Kada to kažem, onda valja znati da je odnos između ponude i potražnje prilično usklađen, da komercijalne banke nisu zaustavile procedure kreditiranja, da očekujemo i da će Vlada Crne Gore sa svojim stimulativnim merama realnom sektoru dodatno pomoći kompletnoj situaciji. Verujemo, dakle, da u narednom periodu neće biti značajnih tržišnih pomeranja. Ostaje nam da se nadamo da će se situacija sa virusom Covid-19 stabilizovati do juna ove godine - kaže Milovan Novaković.

Na pitanje šta će se desiti ako se pandemija nastavi i nakon juna, Novaković smatra da bi to imalo ozbiljan negativan efekat i na tržište nekretnina.

- Ipak se nadamo se da se taj scenario neće desiti. Za sada je i u ostalim gradovima u Crnoj Gori tržište stanogradnje namenjene domaćim kupcima stabilno. Trendovi su bili dobri. Početak godine je pokazao da je ponuda rezidencijalnih jedinica namenjenih za strano tržište itekako interesantna stranim kupcima i zabježen je blagi rast broja u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, naša sadašnja očekivanja su da će situacija izazvana koronavirusom značajno usporiti tražnju za njima, ali kratkoročno. Sama činjenica da potencijalni strani investitor ne može da napusti matičnu zemlju zbog zatvorenih granica dovela je do odgađanja već dogovorenih transakcija. Istovremeno, očekujemo da će novonastala situacija imati i negativnih psiholoških efektata koji će povećati opreznost potencijalnih kupaca srednjeročno, zato smatramo da će se njihove aktivnosti u narednih tri do šest meseci značajno smanjiti - rekao je sagovornik portala Bankar.

Na sve novonastale izazove potrebno je odgovoriti, smatra, "mudrim i brzim reagovanjem".

- Bitno je da investitori nastave sa aktivnom promocijom svojih proizvoda fokusirajući se na digitalnu promociju prvenstveno, kao i na novu organizaciju svojih aktivnosti koja ce uključivati između ostalog rad brokera od kuće, virtuelnu promociju nekretnina i njihovog okruženja, pregovaranje transakcija onlajn itd. To je u ovom trenutku neophodna realnost koja će sve više biti redovna praksa i u budućnosti. Kada su u pitanju cene, ne očekujemo da će biti značajnih pomeranja u srednjem roku. Ukoliko se situacija stabilizuje uskoro, očekujemo da većih oscilacija u budžetiranim cenama neće biti.

Na pitanje da li očekuje da, ukoliko potraje ova situacija, dođe do smanjenja cena zakupa nekretnina, pogotovo u domenu komercijalnih prostora, Novaković kaže da očekuje da će zakupodavci trgovinskih prostora biti prinuđeni da se odreknu svojih zakupnina do momenta ponovnog otvaranja trgovačkih radnji.

- Nakon ponovne aktivacije sektora, očekujemo da će se najranjivijim trgovačkim sektorima morati dodatno izaći u susret određeni period, kako bi uspeli da opstanu - ističe on.

Glavni kupci nekretntina u Crnoj Gori su tradicionalno Rusi. Samim tim, postavlja se pitanje da li bi eventualna bojazan od slabljenja rublje, uzrokovana krizom od pandemije, mogla uticati da Rusi svoj kapital prebace u nekretnine i da li Crna Gora tu možda može videti neku šansu. Novaković kaže da je važno je konstatovati da su Rusi u poslednjih nekoliko godina značajno smanjili svoje učešće u ukupnom broju ostvarenih transakcija u Crnoj Gori.

- Takođe, važno je pomenuti da treba raditi na tome da se taj trend promeni u skorijoj budućnosti, jer je rusko tržište itekako bitno za našu industriju. Beležimo da su Rusi, usled pada berzi prvenstveno i straha od slabljena nacionalne valute, značajno usmerili svoje investicije u sektor nekretnina. Dakle - šansa je tu, samo treba naći pravi način i iskoristiti je - zaključuje Milovan Novaković za portal Bankar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.