Izvor: Agrotv | Nedelja, 05.04.2020.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Po okončanju vanrednog stanja kreće izgradnja sistema za navodnjavanje u Topoli

Ilustracija (Foto: GOLFX/shutterstock.com )
Javno preduzeće Srbija vode raspisalo je tender za izvođača radova na navodnjavanju oko 350 hektara voćnjaka u atarima sela Plaskovac, Vinča i Blaznava u opštini Topola. Javna nabavka će trajati do kraja aprila. Projekat je izradio Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda, a vrednost investicije je oko 2 mil EUR.

Gledajući čitavu Srbiju, ovo je jedno od najvećih ulaganja u navodnjavanje, a sigurno da je reč o jedinstvenom projektu u Šumadiji. Opština Topola je u ovaj projekat prošle godine uložila oko 40.000 EUR. Sistem neće biti zatvoren, što znači da će na njega vremenom moći da se priključuju i drugi voćari. Sa izvođenjem radova trebalo bi da se počne po okončanju vanrednog stanja u zemlji.

O pokretanju procesa izgradnje sistema za navodnjavanje voćnjaka, Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola, kaže da je ovo početak nečega novog u Srbiji.

– Ovo neće biti zatvoren sistem i to hoću da podvučem, već će se širiti iz godine u godinu kako bi i drugi mogli da se priključe. Ovo nam je bio san i dočekali smo da ga pretvaramo u stvarnost – kazao je Jovanović i dodao da će po završetku vanrednog stanja ovaj kraj biti jedno veliko gradilište.

Izgradnjom vodozahvata na reci Jasenici predviđa se kompletna primarna cevovodna mreža, dva akumulaciona rezervoara iz kojih će voda prirodnim padom ići ka voćnjacima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.