NavMenu

Test krvi može pomoći u ranom otkrivanju karcinoma, tvrde naučnici

Izvor: B92 Nedelja, 05.04.2020. 09:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)Ilustracija
Jednostavan test krvi može da proveri više od 50 vrsta karcinoma, često pre bilo kakvih znakova i simptoma, tvrde naučnici.

Stručnjaci se nadaju da test može da pomogne u ranom dijagnostifikovanju tumora kada je manje agresivan i lakše se leči, preneo je BBC.

Test je već imao ograničenu upotrebu u kliničkim ispitivanjima. Međutim, pre nego što se ovaj test počne koristiti rutinski, potrebno je videti rezultate kliničkih studija da bi se u potpunosti razumele njegove performanse.

Više od 99% pozitivnih rezultata su tačni, kažu stručnjaci, ali će najvažnije biti da se proveri da li testovi propuštaju slučajeve i pružaju lažno uverenje.

U testu se traže hemijske promene na delovima genetskog koda – DNK bez ćelija – koje prodiru iz tumora u krvotok.

Istraživači sa Instituta Dana-Farber i Harvardske medicinske škole radeći sa kolegama iz Velike Britanije sa Instituta Francis Krik i Univerziteta u Londonu testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata – nekih sa i nekih bez raka. U 96% uzoraka, test je tačno otkrio tip raka.

Jedan od glavnih istraživača, prof. Geof Oksnard rekao je da ovaj test ima sve karakteristike potrebne za korišćenje na veliki deo stanovništva kao test za otkrivanje više vrsti rakova.

Dr David Krozbi iz Velike Britanije kazao je da otkrivanje karcinoma u najranijoj fazi kada su još izlečivi ima ogroman potencijal da spasi živote i da su potrebne tehnološke inovacije da se potencijal pretvori u stvarnost.

Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se poboljšala sposobnost testa da otkrije karcinome u najranijoj fazi kao i mogućnost funkcionisanja u realnom scenariju otkrivanja raka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.