NavMenu

Tokom 2019. manji promet supa na tržištu - Omiljeni kokošji i goveđi ukusi

Izvor: InStore magazin Subota, 04.04.2020. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Mesečni izveštaj kompanije RetailZoom prikazuju informacije o prometu proizvoda na tržištu maloprodaje, po regionima kao i po kanalima prodaje, rast i pad tržišta, značaj asortimana, trend prodaje, udele na tržištu, uvid u distribuciju i cenu. Podaci su dobijeni ekstrapolacijom na osnovu panela koji obuhvata glavne tipove prodajnih objekata: supermarkete i hipermarkete (>300m2), srednje i velike radnje (od 40 do 300m2) i male radnje (<40m2), čija geografska rasprostranjenost omogućava reprezentativnu sliku celog tržišta. Podatke na osnovu kojih se izrađuju izveštaji dostavljaju elektronski svi maloprodajni lanci i samostalne radnje iz RetailZoom panela, što je više od 4.000 objekata.

Podaci kompanije RetailZoom u se odnose na količinsko i vrednosno učešće supa na maloprodajnom tržištu Srbije u 2019. godini (od januara 2019. godine do decembra 2019. godine). Kategorija supa u ovom periodu, u odnosu na prethodni period (dakle ako poredimo 2019. godinu u odnosu na 2018. godinu) beleži pad, kako količinski (6,7%), tako i vrednosno (3,4%). Pad u količinama dolazi i iz segmenta instant supa, kao i iz segmenta regularnih, odnosno standardnih supa.

Najveće količine supa u ovom periodu su se prodale kroz kanal srednjih i velikih radnji – 41% , što je vrednosno 41% prodaje. Kroz kanal hiper i supermarketa je količinski prodato 31%, vrednosno 33%, dok se kroz kanal malih radnji generiše 28% prodatih količina, a u vrednosnom smislu 26%.

Ukoliko bismo posmatrali regionalnu sliku, najveće količine supe se prodaju u regionu istok, više od 1/3, odnosno 36%, a vrednosno posmatrano to je 29%. Iz regiona sever i Beograda dolaze ujednačene količine prodaja, po 23%. Vrednosno, Beograd čini 27%, a sever 26%. Iz zapadnog regiona generiše se 19% ukupnih prodatih količina.

Dominantna instant supa je kokošja, sa 27% u prodatim vrednostima, odnosno 25% u količinama. Ukus pečuraka i paradajza je ujednačen, sa po 25% vrednosno posmatrano.

U standardnim, regularnim supama, vrednosno posmatrano, skoro polovina (49,6%) prodaja je vođena kokošjim ukusom, a za njim sledi goveđi sa 24,7%.

Pakovanja veličine do 15g u okviru instant supa generišu 13% prodatih količina, što je 19% vrednosno posmatrano. Veličina preko 15g kod instant supa "nosi" 87% prodatih količina i 81% vrednosti u ovom segmentu.

Kod standardnih supa, pakovanja do 39g generišu 3,4% prodatih količina, pakovanja od 40g do 44g učestvuju sa 14,7%, pakovanja od 45g do 59g "nose" 39,6% količina, 40,1% prodaja je u prethodnoj godini došlo od pakovanja veličine od 60g do 74g. Sve preostale količine dolaze od pakovanja koja su od 75g i više.

Vodećih pet proizvođača u kategoriji supa u 2019. godini, u periodu od januara 2019. do decembra 2019. godine (poređano po abecednom redu), količinski posmatrano su: Aleva, Nestle, Podravka, Yumis i kumulativno proizvođači privatnih robnih marki. I vrednosni prikaz vodećih proizvođača u posmatranom periodu je isti kao i količinski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.