Izvor: eKapija | Subota, 04.04.2020.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslanici EP traže da se Zapadnom Balkanu omogući uvoz zaštitne i medicinske opreme iz EU

Ilustracija (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Članovi Odbora Evropskog parlamenta (EP) za međunarodnu trgovinu pozvali su danas Evropsku komisiju da zemljama Zapadnog Balkana omogući da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme, bez prethodnog odobrenja država članica.

U pismu evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu na čelu s predsedavajućim Berndom Langeom naveli su da uspeh EU u borbi protiv pandemije zavisi i od uspeha partnera Unije, posebno onih sa kojima deli granice, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

- Predlažemo da šest zemalja Zapadnog Balkana bude izuzeto iz odluke o prethodnoj autorizaciji i pozvano da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne opreme, kao i akcijama nabavke respiratora i druge medicinske opreme - stoji u pismu poslanika EP.

Članovi Odbora su ukazali da vitalni interesi i moralna odgovornost EU ne prestaju na njenim granicama i da u susedstvu postoje važni partneri kao što je Zapadni Balkan, koji su lancima snabdevanja povezani s Unijom i čije se potrebe moraju uvažiti, navodi se u saopštenju.

U pismu Hoganu su upozorili da će pandemija korona virusa ozbiljno uticati na zemlje u razvoju sa slabijim javnim zdravljem koje će još teže izdržati pritiske nego evropski sistemi, i da zbog toga, kako se navodi, mora biti izbegnuto da doneta mera negativno utiče na ekonomski najslabije države sveta i na njihove građane.

- U trenutku kada su ove odluke bukvalno pitanje života i smrti, moramo da osiguramo da se odluke o odobrenju izvoza donose brzo - apelovali su članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu.

Predsednik PKS i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (КIF ZB6) Marko Čadež prošle nedelje je uputio apel predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje, Filu Hoganu i Oliveru Varheiju, da Zapadni Balkan bude uključen u takozvani sistem "zelenih koridora" EU za transport i zajedničke nabavke medicinske i zaštitne opreme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.