NavMenu

Evropsko udruženje poljoprivrednika upozorava da je uvozni med razređen šećernim sirupom

Izvor: Agroklub Subota, 04.04.2020. 09:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PollyDot)Ilustracija
Prema Evropskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca značajna je razlika u ceni između cene meda u Kini i u Evropi. Naknadna istraživanja potvrdila su sumnju da Kinezi mešaju šećerni sirup u izvozni med, a to je nemoguće otkriti prilikom uvoza, na nivou zapakovane robe.

Copa-Cogeca upozorava: "U pitanju je održivost evropskog pčelarstva." Razlog za ovakve slučajeve je trenutna tržišna situacija koja je povećala jeftin uvoz iz trećih zemalja. Evropska unija (EU) uvozi oko 80.000 tona tog proizvoda godišnje iz Kine i hiljade tona iz Ukrajine i Meksika.

Prema rečima stručnjaka, nivo mešanja različitih supstanci i meda može doseći i do 70%, tako da pakovanje od jednog kilograma sadrži samo 300 grama pravog meda. Cena proizvodnje kineskog iznosi 1,24 EUR po kilogramu, što je 65 do 70% manje od evropskog proseka.

EU sve više uvozi med iz Ukrajine

Etijen Bruno iz radne grupe koja se u ovom udruženju bavi pčelarstvom za dw je rekla da sve veći uvoz jeftinog ukrajinskog meda izaziva sumnju da se i u Ukrajini taj proizvod meša sa šećernim sirupom.

S pravom se izražava sumnja jer se izvoz ove namirnice iz Ukrajine u države članice EU povećao u poslednjih osam do 10 godina. Zemlje EU uvezle su 5.000 tona ukrajinskog meda u 2011. godini, 20.000 tona 2013. godine i 47.000 tona 2017. godine, dok je negova cena u 2019. pala na 1,69 evra po kilogramu. Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU postoji od 2016. godine. Bescarinska kvota za izvoz bila je u početku 5.000 tona, ove godine je 6.000.

Ispred ukrajinskog Ministarstva poljoprivede Taras Kačka odlučno odbacuje sumnju, ističući da je ukrajinski med 100 odsto u skladu s EU standardima.

Laboratorijska ispitivanja u EU

Andrij Bačin iz ukrajinskog Udruženja pčelara kaže: "Evropske kompanije koje kupuju med u Ukrajini zahtevaju da radimo testove u EU laboratorijima". Međutim, kaže kako uvoznici često zahtevaju da se proveri udeo šećera, a ne sirupa. "Evropski uvoznici proveravaju proizvod koji kupuju. Ako kupuju jeftino, znaju što rade", rekao je.

Ne isključuje mogućnost da određena količina razređenog meda iz Ukrajine ulazi u EU, ali uverava da uglavnom isporučuju kvalitetan proizvod. "Kineski med se uopšte ne uvozi u Ukrajinu, ali EU ga uvozi u velikim količinama", zaključio je Bačin. Kritikuje da niko nije sprečen da meša visokokvalitetni ukrajinski med s dodacima, a ističe da to rade trgovci unutar EU.

Nezavisno od gore navedenog, u interesu država članica Evropske Unije je da uspostave efikasnu metodu kontrole kako bi objektivno proverile kvalitet uvoznog meda i zajedničkim delovanjem sankcionisale falsifikovanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.