Izvor: Mina | Petak, 03.04.2020.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Oporavak turizma posle krize - Ponudu usmeriti ka domaćim i turistima iz regiona

Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Trenutnu situaciju sa koronavirusom treba iskoristiti za period nakon krize, a aktivnosti i promocija turističke ponude moraju biti usmereni prema domaćim i turistima iz regiona, saopštila je direktorica Turističke organizacije Tivat, Danica Banjević.

- Imajući u vidu aktuelnu situaciju, koja će najviše uticati na sektor turističkih putovanja, redovno pratimo dešavanja, informacije i predviđanja međunarodnih eksperata i renomiranih institucija poput Svetske turističke organizacije (UNWTO) i Evropske komisije za turizam i putovanja (ETC) kako bismo se na adekvatan način pripremili za period nakon okončanja krize - rekla Banjević.

Ona je navela da je marketing turističkih destinacija i prodaja turističkih aranžmana u ovom periodu po strani, pišu Dnevne novine.

Banjević je kazala da trenutnu situaciju moraju iskoristiti kako bi se pripremili za period nakon krize. Bitno je, kako je saopštila, da nakon otvaranja granica i normalizacije situacije pojačaju promotivne aktivnosti.

- U saradnji sa Nacionalnom turističkom ogranizacijom (NTO) i lokalnim turističkim organizacijama, u prethodnom periodu smo pripremili plan promotivnih aktivnosti, tradicionalne roadshow kampanje, koja bi u normalnim uslovima usledila tokom maja - kazala je Banjević.

Prema njenim rečima, individualni putnici će želeti da putuju čim se ponovo budu osećali sigurnim.

- Sa druge strane, segment turizma koji će najviše trpeti je poslovni turizam, zbog rizika i neizvesnosti kompanija u narednom periodu. Veruje se da će ovom segmentu biti potrebno više vremena da se vrati na brojke iz prethodnog perioda - objasnila je Banjević.

U pogledu osetljivosti na cenu, očekuje se da gornji-srednji sloj i luksuzni segmenti budu na prvom mestu.

Banjević smatra da će znatan broj imućnih i onih sa višim primanjima u kasnim tridesetim, četrdesetim i ranim pedesetima godinama predvoditi talas putovanja.

Što se tiče masovnog turizma, očekuje se da će oni biti osetljiviji na cijenu.

- Kada je reč o privatnosti, vile i mali boutique hoteli će imati veću potražnju, a turistički najrazvijenijim destinacijama sa velikim brojem turista trebaće duži oporavak u odnosu na manje poznate i udaljene destinacije - rekla je Banjević.

Takođe, kako je kazala, predviđa se povratak dužih boravaka, u odnosu na kraća putovanja što je bio trend prethodnih godina, a sve iz razloga što će turisti hteti da smanje broj putovanja tokom godine.

- Ono što uliva optimizam ako imamo u vidu ova predviđanja je da je Tivat lako dostupan iz evropskih prestonica, takođe, još smo neistražena destinacija i imamo dosta toga da ponudimo turistima da bi se osećali bezbedno - zaključila je Banjević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.