NavMenu

Slovenija usvojila ekonomski paket vredan 3 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Petak, 03.04.2020. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Slovenački parlament usvojio je juče paket mera vredan 3 mlrd EUR, kako bi ublažio uticaj koronavirusa na ekonomiju i stanovništvo.

Krovnim zakonom o korona virusu obezbeđuje se pomoć preduzećima i radnicima koji su pogođeni epidemijom, kao i samozaposlenima, penzionerima, studentima, velikim porodicama i primaocima socijalne pomoći.

Ključne mere koje pomažu kompanijama uključuju punu kompenzaciju od 80% naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva meseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni, prenosi STA.

Mere se ne odnose na finansijske i osiguravajuće kompanije.

Kompanije neće biti u obavezi da plaćaju porez na dobit i moći će da odlože plaćanje kredita za 12 meseci.

Zakonom su predviđeni dvomesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 EUR za pojedine kategorije, kao što su verski radnici i poljoprivrednici.

Predviđene su i naknade za pojedine grupe, pa će studenti dobiti po 150 EUR, a penzioneri sa penzijama ispod 700 EUR između 130 i 300 EUR.

Dodatnih 150 EUR takode biće obezbeđeno za primaoce socijalne pomoći.

Za radnike u privatnom sektoru predviđeni su platni bonusi do 200 EUR koje će delom finansirati država putem oslobadanja od plaćanja doprinosa, dok vlasnike javnih kancelarija očekuje smanjenje plata od 30%.

Sa druge strane, za one koji rade u javnom sektoru predvideni su bonusi od 10-100% osnovne zarade po satu.

Krovni zakon sadrži i širenje policijskih ovlašćenja, mada bez inicijalnih odredbi koje su uključivale opciju praćenja ljudi u karantinu bez naloga suda.

Novim ovlašćenjima policiji će biti dopušteno da izdaje kazne za kršenje zabrane kretanja, da podižu blokade puteva, privremeno ograničavaju slobodu kretanja i pristupaju osetljiv privatnim podacima.

Premijer Janez Janša najavio je obraćajući se poslanicima da je to samo prvi deo serije mera.

Zakon je u 90-članom parlamentu usvojen sa 53 glasa "za".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.